Szerbiába telepítik a magyarokat?

Szerbiába telepítik a magyarokat?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb államfő munkavacsorája Palicson 2019. április 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden évben 35 ezer emberrel kevesebb él a mi Szerbiánkban! A legidősebb nemzet vagyunk Európában! Mert Vucic elűzi a fiatalokat, és idehozza a szíreket és a magyarokat! – ezeket a mondatokat dörögte a mikrofonba Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője azon a belgrádi tüntetésen, amelyen ezúttal is több tízezren vettek részt. Az ellenzéki vezető kijelentése már csak azért is meglepte a hallgatókat, mert a színészből lett politikus eddig leginkább egy liberális, emberjogi aktivistának tűnt, másrészt a magyarellenes mondata előtt néhány perccel még – közvetlenül a szerbek után – a demonstráción megjelent magyarokat köszöntötte.

Nem kellett sokat várni a reakciókra. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kijelentette: megdöbbentette a politikus beszéde, de nem tudja, Trifunovic esetében sovinizmusról, xenofóbiáról vagy hülyeségről van-e szó. Szerinte az ellenzéki vezető megmutatta a valódi arcát, így itt lenne az ideje, hogy a suszter visszatérjen a kaptafához. „Nem Vucic hozta ide a magyarokat, és nem Sergej Trifunovic fog elűzni bennünket. Mi itt maradunk a szülőföldünkön, hűek maradunk hagyományainkhoz, szomszédainkhoz, és emberhez méltó jövőt kívánunk építeni” – tette hozzá Pásztor.

Egyre kiterjedtebb a „polgári lázadás" Szerbiában | Magyar Hang

A tüntetők szerint már nem is beszélhetünk jogállamról, mivel a hatalmon lévők alávetették az államot az egyéni érdekeiknek.

Azonnal reagált a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is, amely nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Trifunovicot, és jelezte, a politikus nem tagja a Szövetség a Szerbiáért ellenzéki tömörülésnek. A Magyar Mozgalom nevű civil szervezet is sérelmezte a politikus szavait: nyílt levelükben azt írták, Trifunovic nyilatkozataiban nem először nyilvánul meg mértéktelenség, ezért nyilvános magyarázatot és elnézéskérést várnak szavaiért.

Ám a legnagyobb hangon ezúttal vitathatatlanul Aleksandar Vucic vette védelmébe a magyarságot. Így fogalmazott: ami elhangzott a magyar polgárokról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. „Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé” – mondta Vucic, majd hozzátette: még egyszer bocsánatot kér minden Szabadkán, Magyarkanizsán, Csókán, Zentán, Moholon, Óbecsén és Temerinben élő embertől, a kosarei hőstől, Cerna Tibortól és minden, Torontálvásárhelyen és máshol élő magyartól és családtagjaiktól, akik életüket áldozták a szerb haza oltárán. A honvédelmi miniszter is kitett magáért: Aleksandar Vulin szerint úgy bemutatni az itt született szerbiai állampolgárokat, a magyarokat, mintha betelepítették volna őket, mintha külföldiek lennének, és veszélyt jelentenének, sértés mindenki számára, aki Szerbiában él, és veszélyes felhívás a nemzetiségek közötti gyűlöletre.

Következik a nagy szerb számháború | Magyar Hang

Ki tud több embert kivinni az utcára – meghátrálásra késztetve a másik oldalt?

Mindezek után cseppet sem véletlen, hogy Trifunovic kénytelen volt bocsánatot kérni a magyaroktól. Puszta nyelvbotlásnak nevezte a magyarokra vonatkozó dehonesztáló kijelentését, majd azt mondta: semmi problémája nincs a multikulturalizmussal, ő maga is a boszniai Mostarban született, ami egy ilyen város. Majd azonnal a magyarság védelmére kelt, mondván, a magyaroknak egyszerre három diktátoruk is van: Vucic, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a vajdasági parlament elnöke, Pásztor István.

Sorvezető illiberálisoknak: 3456 bérkommentelője van a szerb kormánypártnak | Magyar Hang

Az SNS vezetői most már teljesen nyíltan vállalták, milyen eszközökkel biztosítják, hogy a párt akarata mindig többségi véleménynek tűnjön.

Trifunovic mondatai világosan rámutatnak arra a helyzetre, ami a szerb ellenzéknek évek óta sajátja. Ahogy a Milosevic-rezsim leváltása utáni politikai elit eljelentéktelenedett, pártjaik apróvá zsugorodtak, és politikusaik elveszítették az arcukat. Ezért mostanra jószerivel csak politikán kívüli szereplőkkel lehetséges az ellenzéki vérfrissítés. Tulajdonképpen ilyen – ahogy Szerbiában hívják, outsider – volt a Szabad Polgárok Mozgalmának korábbi vezetője, Sasa Jankovic is, aki az ombudsmani székből próbálta felvenni a versenyt a köztársasági elnöki székért. A jelek szerint azonban a jó retorikai és színészi képességek nem elegendők ahhoz, hogy valaki professzionális politikusként viselkedjen egy olyan helyzetben, ahol az ellenzéknek ráadásul óriási kormányzati gépezettel kell szembenéznie. Ez a mostani lecke komolyabb lehet az eddigieknél is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/16. számában jelent meg, 2019. április 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/16. számban? Itt megnézheti!