Szerdán folytatódhatnak az orosz-ukrán tárgyalások

Szerdán folytatódhatnak az orosz-ukrán tárgyalások

Az ukrán-orosz tárgyalás helyszíne (Fotó: belorusz külügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz-ukrán tárgyalások második körét holnapra, vagyis szerdára ütemezték a felek – írta a Guardian az orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozva. Az ukrán fél ugyanakkor ezt még nem erősítette meg.

Volodimir Zelenszkij a Reutersnek nyilatkozva azt kérte az oroszoktól, hogy állítsák le a bombázásokat, mielőtt megkezdik a további tárgyalásokat a két ország között. „Legalább az emberek bombázását muszáj leállítani, először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz” – mondta.

A tárgyalás első körét hétfőn tartották, akkor a felek hat órán át tárgyaltak különösebb eredmény nélkül. Abban ugyanakkor sikerült megegyezniük, hogy folytatják a megbeszéléseket az elkövetkezendő napokban. Az első tárgyalás előtt nem sok reményt fűztek ukrán oldalon az eredményességhez. Zelenszkij ukrán elnök kizárta, hogy területi engedményeket tegyenek az oroszoknak, és azonnali tűzszünetet követelt. Az orosz fél elutasította már előre, hogy feladnák a pozícióikat, de valamelyest békülékeny hangot megütve kifejezték szándékukat, hogy olyan megegyezésre törekednek, ami mindkét fél érdekeinek megfelel.

A háború eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja.