Szerte Dél-Európában erdőtüzekkel küzdenek

Szerte Dél-Európában erdőtüzekkel küzdenek

Lángol a növényzet a görögországi Évia-szigeten fekvő Kamatriadesz település közelében 2021. augusztus 10-én. A görögországi erdőtüzek a leginkább Évia szigetét sújtják, ahol már 19 794 hektárnyi terület vált a lángok martalékává (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Spiros Kouros)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délnyugat-Franciaországból több mint 16 ezer embert kellett kitelepíteni, mivel a rekordokat döntögető hőségben sok helyütt bozóttüzek lobbannak fel. Hasonló tüzek pusztítanak szinte minden mediterrán országban: Spanyolországban, Horvátországban és Görögországban is.

A dél-franciaországi Gironde megyében már az ott maradt őröket is evakuálják a kempingekből (a vendégek már korábban elmenekültek). Észak-Spanyolországban több mint 3200 ember menekült el a mijasi dombokat perzselő tűz elől, bár egyesek már hazatérhettek. Portugáliában egyelőre megfékezték a tüzeket.

Az utóbbi napokban Spanyolországot és Portugáliát sújtó kánikulában már több mint ezren haltak meg. Marokkótól a görög szigetekig mindenhol küzdenek a tűzoltók a lángokkal. A legutóbbi hőhullámban a teljes növényzet kiszáradt, így ideális tüzelőanyaggá vált.

A hőhullámok az ember okozta klímaváltozás miatt válnak egyre gyakoribbá és súlyosabbá. A francia meteorológusok 41 Celsius-fokos hőmérsékletet jósolnak a déli országrészre. Portugáliában hétfőre újabb hőmérséklti rekordot prediktáltak, pedig a csúcs nemrég dőlt meg 47 Celsius-fokkal.

Az Egyesült Királyságban is elérheti a napi maximumhőmérséklet hétfőn és kedden a rekordnak számító 41 fokot.

(BBC)

Címkék: erdőtűz, hőhullám