Szjevjerodonecket ugyanúgy eltörlik az oroszok a föld színéről, ahogy Mariupollal tették

Szjevjerodonecket ugyanúgy eltörlik az oroszok a föld színéről, ahogy Mariupollal tették

Háború Ukrajnában (Fotó: @GeneralStaffUA/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AFP jelentése szerint az orosz haderők jelenleg legfontosabb hadi célpontja a kelet-ukrajnai iparváros, Szjevjerodoneck. A luhanszki régió ukrán kormányzója, Szerhij Hajdaj szerint a várost folyamatos és súlyos légitámadások, rakéta-, tüzérségi és aknavető-támadások érik. „Az orosz hadsereg elhatározta, hogy teljesen megsemmisíti Szjevjerodonecket. Egyszerűen eltörlik a várost a föld színéről” – nyilatkozta Hajdaj. A 15 ezer lakos már nem tud elmenekülni, olyan heves a tüzérségi támadás.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió további friss fejleményei:

  • Zelenszkij ukrán elnök esti televíziós beszédében kifejtette, hogy Oroszország a Dombasz régió elpusztítására tör, és a helyzet nagyon súlyos. Mostanra az Ukrajnában megmaradt teljes orosz haderőt ebbe a régióba koncentrálták. Az oroszok elfoglaltak három donyecki várost, például Szvitlodarszkot is.
  • Mariupolban kétszáz holttestet találtak egy lebombázott ház romjai alatt a mentőcsapatok, a mariupoli polgármester tanácsadója szerint.
  • A mariupoli Azovsztal acélműben magukat megadó ukrán katonákat az egység parancsnokának felesége szerint kielégítő körülmények között tartják, bár sorsuk továbbra is bizonytalan. Annyi biztos, hogy orosz ellenőrzés alatt álló területre szállították őket.
  • Az ukrán hatóságok összegyűjtik a korábban az oroszok által megszállt területeken heverő orosz katonák holttesteit, és azt remélik, hogy kicserélhetik őket az oroszok által fogva tartott ukrán hadifoglyokra vagy ukrán katonák holttesteire. Harkivban például hatvan holttestet helyeztek el egy vasúti hűtőkocsiban.
  • Az ukrán ügyészek háborús bűnök gyanúja miatt vizsgálatot indítottak Harkiv lakóövezeteinek orosz bombázása miatt. Kifejtették, hogy nem tévedésből találták el az oroszok a lakóházakat, mert 56 találatról van tudomásuk.
  • Az ukránok 82 százaléka szerint semennyi területi engedményt nem szabad adniuk az oroszoknak a béketárgyalásokon.
  • A török tisztviselők találkozni fognak az Ankarába érkező finn és svéd delegációkkal, akik megpróbálják meggyőzni a török vezetést arról, hogy nem akadályozza az országok NATO-csatlakozását.
  • Soros György szerint az ukrajnai orosz invázió a harmadik világháború kitörésével és az emberi civilizáció végével fenyeget. Soros a davosi világgazdasági fórumon beszélt arról, hogy a világban feljövőben vannak az autokratikus rezsimek, a világgazdaság pedig válság felé tart.