Szicília kormányzója bejelentette, hogy bezáratja a sziget összes migránstáborát

Szicília kormányzója bejelentette, hogy bezáratja a sziget összes migránstáborát

Afrikai migránsok kötnek ki Szicíliában 2019. szeptember 24-én (Fotó: Reuters/Antonio Parrinello)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szicíliai regisztrációs központok és migránstáborok kiürítését, valamint a bevándorlók elszállítását jelentette be a sziget kormányzója „migránsinvázióra és egészségügyi vészhelyzetre” hivatkozva szombat este.

Nello Musumeci közleményben hangsúlyozta, hogy „Szicília nem szenvedheti el tovább a jelenlegi migránsinváziót”. A dél-olaszországi sziget kormányzója bejelentette, hogy elrendeli az összes regisztrációs központ és migránstábor felszámolását. – Azonnali légi folyosó lépjen életbe (a bevándorlók elszállítására), szabadítsák meg Szicíliát ezektől a szégyenletes intézményektől, és kezdjük a sort Lampedusával – fogalmazott az MTI által idézett Nello Musumeci.

Úgy vélekedett, hogy az európai és olaszországi migrációs szabályok hatályukat veszítették, mivel „Európa úgy tesz, mint hogyha semmi sem történne, az olasz kormány pedig – minden felhívásunk ellenére – úgy döntött, nem követi a hatályos rendelkezéseket, és nem zárja le a kikötőket, ahogyan tavaly tette”. A politikus a tavaly nyáron az akkori belügyminiszter, Matteo Salvini bevezette migrációs rendelkezésekre utalt, amelyeket a jelenlegi baloldali kormány sem törölt el.

Nello Musumeci hozzátette, a kormányerők a bevándorlás „jelenségét minden korábbinál jobban alábecsülik, és nem értik meg, mennyire növeli ez a feszültséget”. – Azt akarják, hogy a szicíliaiak rasszisták legyenek, miközben ők a világ legbefogadóbb népe? Ha akarja, Róma megtámadhatja rendelkezésemet. Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk – fogalmazott.

A jobboldali lista élén Szicíliát 2017 óta vezető Nello Musumeci bejelentése azt követően született, hogy a római kormány elrendelte az Aurelia karanténhajó kikötését a szicíliai Augustában. A város polgármestere, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Cettina Di Pietro nemet mondott a migránsok partra szállására a helyi lakosok egészségének védelmére hivatkozva, de a belügyminisztérium és a helyi prefektúra elrendelte a kikötést. Az Aureliáról 167 tunéziai bevándorló szállt le szombaton, akiket szicíliai táborok között osztottak szét. A karanténhajó ezt követően ismét elindult Lampedusa szigete felé, hogy újabb migránscsoportot szállítson Szicíliába.

Nello Musumeci a bejelentésével nyíltan szembeszegült a római kormánnyal, amely két hónapja Szicíliába helyezi át a Lampedusára érkezőket.

Év eleje óta több mint 17 ezer bevándorló ment Olaszországba, míg tavaly ugyanezen időszakban 5 ezernél kevesebb. Többségük májustól érkezett, elsősorban Lampedusa szigetére, ahol jelenleg is nagyjából ezren tartózkodnak a kétszáz személyes regisztrációs központban.

Frissítés:

Reagált az olasz belügyi tárca a szicíliai kormányzó rendelkezésére. Állásfoglalása szerint a migrációs politikát országos törvények szabályozzák, ezért Nello Musumeci tartományi szintű rendelkezése „nem működőképes”. A kormányzó bejelentései érvénytelenek, mivel nincs hatásköre migrációs kérdésekben – szögezte le a minisztérium, érthetetlennek nevezve a szicíliai kormányzó lépését.

Mint hozzátették, a tárca éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy enyhítse a migrációs nyomást Lampedusa és Szicília szigetén.