Szigorítások Németországban: nehéz télre számítanak, korlátoznák az oltatlanokat

Szigorítások Németországban: nehéz télre számítanak, korlátoznák az oltatlanokat

Védõmaszkos járókelõ a németországi Mannheimban 2020. október 30-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kitilthatják az oltatlanokat Bajorországban a zárt térben tartott rendezvényekről, ha tovább emelkedik a koronavírus-járvány negyedik hulláma – jelentették be szerdán Münchenben a német tartomány kormányának ülése után. Németországban az átolottság összességében már nagyobb a magyarországinál, de Bajorországban csak körülbelül 5 százalékkal. Több tartomány is szigorításokat fontolgat. A szövetségi egészségügyi miniszter, Jens Spahn szerint újra teljes erővel tombol a járvány, és a harmadik oltás fontosságát hangsúlyozta.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) „teljes erővel visszatért”, ezért „nehéz tél” vár Bajororoszágra, ha nem emelkedik jelentősen az egyelőre nagyjából 64,6 százalékos átoltottság – jelentette ki Markus Söder bajor miniszterelnök a bajor kormány szerdai ülése után. A negyedik hullám különösen súlyos helyzetet idézett elő, ezt mutatja, hogy a 25 németországi járványgóc közül 16 Bajorországban van. Ezért megszigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat. Elrendelik egyebek mellett a kötelező maszkviselést az iskolákban, és bevezetik azt is, hogy csak a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, ha az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma 600 fölé emelkedik – ismertette a kormányfő az MTI szerint. A szerdai adatok szerint 459 intenzív ágyat foglalnak el SARS-CoV-2-vel fertőzöttek Bajorországban. Számuk 30,4 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi 352-höz képest.

Németországban országosan újra csúcsra ért az intenzíven ápolt páciensek száma, az egész országban annyian fekszenek intenzív ágyakon, mint június elején, összesen 2220-an – erről a német közmédia híroldala, a Tagesschau számolt be. Arról is írtak: Söder bajor miniszterelnök a harmadik oltást is határozottan támogatja. A kormányülés után azt mondta: előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz emlékeztető oltásra. Hozzáfűzte: az izraeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a harmadik oltás nagy előrelépést jelent a járvány elleni védekezésben. Söder azt is bejelentette: a bajoroszági fertőzési gócokban a jövőben csak tesztelt, gyógyult vagy oltott személyek léphetnek be, ha tíznél több személy tartózkodik együtt zárt térben. Ez azokra a régiókra vonatkozik, ahol meghatározott telítettséget érnek el a kórházat, vagy a százezer főre jutó új fertőzöttek hét napos mozgóátlaga meghaladja a háromszázat és legalább 80 százalékban foglaltak az intenzív ágyak. 

Közben a szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert is a szigorítások szükségességéről beszélt. Azt mondta: lehetőség van szigorításokra, ha a kórházakban romlik a helyzet, de csak az oltatlanokat lehet ilyen módon korlátozni. Angela Merkel elmondása szerint aggodalommal figyeli az eseményeket. A tartományok maguk döntenek arról, hogy bevezetik-e azt a szabályt, hogy teszttel már nem, csak gyógyultak és oltottak számára legyenek látogathatóak bizonyos közösségi helyszínek. Néhány tartomány már kész lenne ezt a lépést megtenni, ha romlanak a járványügyi adatok, és vannak tartományok, ahol már most is szigorítanak. Baden-Württenbergben ugyan nem zárják ki a csak teszttel rendelkezőket a közösségi helyszínekről, de gyorsteszt helyett mostantól PCR-tesztet kérnek tőlük, ami költségesebb és hosszadalmasabb is a gyorstesztnél. Az oltatlanoknál kontaktkorlátozásokat is bevezettek, egy háztartás tagjai egyszerre csak öt másik személlyel találkozhatnak, de a létszámba nem számítanak bele az oltottak és a gyógyultak. Szászországban pénteken tárgyalhat a parlament arról, hogy teszttel már ne, csak oltottan vagy gyógyultan lehessen látogatni a közösségi tereket.

A szövetségi egészségügyi miniszter, Jens Spahn is a harmadik oltások szükségessége mellett foglalt állást. Egyelőre a veszélyeztetett és az idősebb emberek kapnák meg, hosszú távon mindenki, akinek a teljes oltási sorozata óta eltelt hat hónap, és kéri a vakcinát. Spahn arról is beszélt: a harmadik oltásokat gyorsabban kellett volna bevezetni, hiszen az erről szóló határozatok már augusztusban megszülettek.

Spahn szerint az egyéni óvatosság mellett az államnak járványügyi intézkedéseket kell bevezetnie. Kiemelte a maszkviselés fontosságát, és azt, hogy a tartományok következetesen, büntetések kiszabásával is tartassák be azt a szabályt, hogy közösségi terekbe, például rendezvényekre és koncertekre csak oltott, gyógyult vagy tesztelt személyeket lehet beengedni, a különösen veszélyeztetett régiókban pedig csak a gyógyult vagy az oltott emberekre legyen érvényes ugyanez. Arról, hogy bevezetik-e ezeket az intézkedéseket, az egyes tartományok döntenek. Harmadik intézkedésként az egészségügyi miniszter a tesztelést nevezte meg az idősotthonokban. Ez vonatkozna a személyzetre és a látogatókra is, függetlenül attól, hogy oltottak, vagy átestek már a betegségen. Spahn szerint így lehet elkerülni, hogy a vírust behurcolják ezekbe az intézményekbe. A miniszter azt is fontosnak tartaná, hogy a tartományok több oltópontot építsenek ki, nem csak a nagy oltóközpontokat kellene újból üzembe helyezni szerinte, hanem kisebb, kevésbé központi helyeken is oltópontokat kellene nyitni. 

Németországban országosan 66 százalékos az átoltottság, egy oltást a lakosság 69 százaléka kapott. Bizonyos tartományokban ennél alacsonyabb az arány – Bajorországban közel 65 százalékos – míg máshol lényegesen magasabb arányok is előfordulnak, mint például Brémában, ahol 80 százalékos az átoltottság. 

Magyarországon jelenleg a lakosság 60 százaléka kapott két, 62 százaléka egy oltást. 

(MTI, tagesschau.de)