Szijjártó: Éjszaka landolhatnak a Kazahsztánból evakuált magyarok

Szijjártó: Éjszaka landolhatnak a Kazahsztánból evakuált magyarok

Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Yan Blagov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb hat, Kazahsztánból evakuált magyar állampolgár landolhat Budapesten hétfőn késő este, miután Almatiban felvette őket egy orosz evakuációs járat – számolt be a közösségi médiában megjelent videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mintegy száz állampolgár tartózkodik jelenleg Kazahsztánban, 80 fő egy nagy energetikai cég alkalmazottja, velük is folyamatos a kapcsolat. A hét folyamán fogják váltani egymást, ha szükségük lesz segítségre, azt biztosítani fogja a magyar külügy – kezdte beszámolóját a külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondása szerint eddig 12 magyar állampolgár kérte az evakuálását, az elmúlt hét végén kettejük hazatérését már segítették. Ez egyszerű volt, mert a fővárosból, Nur-Szultánból indultak repülőjáratok Magyarország irányába. Nagy kihívást az Almatiban ragadt magyarok kimenekítése jelent, mert a szárazföldi evakuálás nem lehetséges, és Almatiban a kereskedelmi reptér nem üzemel. Az elmúlt hét végén Almatiból három embert átvittek a fővárosba, Nur-Szultánba, így hét magyar állampolgár maradt ott. – A szövetségesekkel próbált Magyarország együttműködni, de az ő főkonzulátusaik sem tudták megoldani a saját, Almatiban rekedt állampolgáraik szárazföldi evakuálását – mondta el a miniszter.

Szijjártó Péter elmondása szerint vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter segítségét kérte, és megállapodtak, hogy egy orosz evakuációs járatra felvesznek a hétből hat magyar állampolgárt, akik élni akartak ezzel a lehetőséggel. Ők hétfőn reggel már ott voltak Almatiban a repülőtéren, fel is vették őket az orosz evakuációs repülőgépre. Egy Moszkvához közeli katonai repülőtéren fognak landolni, ahonnan az adminisztratív ügyek elintézése után átszállítják őket az egyik moszkvai kereskedelmi repülőtérre. Ide a miniszter elmondása szerint már megérkezett a Magyar Honvédség repülőgépe, amely hazahozza a hat magyar állampolgárt. A miniszter szerint késő este, éjszaka folyamán már itthon is lesznek. 

A kazahsztáni események kapcsán Szijjártó Péter elmondta: aggodalommal figyelték az eseményeket, amelyek során szavai szerint „egy jól koordinált akció keretében” próbálták megdöntetni az alkotmányos rendet Kazahsztánban. Arról Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlóan Szijjártó Péter sem nyilatkozott, hogy pontosan kit gyanúsít az alkotmányos rend megdöntésének kísérletével.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondása alapján Orbán Viktor miniszterelnök telefonon kifejezte szolidaritását és részvétét a halálos áldozatok miatt a kazah elnöknek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek, és felajánlotta segítségét.