Szijjártó felhívta Lavrovot, hogy legyen Budapesten az orosz–ukrán-találkozó

Szijjártó felhívta Lavrovot, hogy legyen Budapesten az orosz–ukrán-találkozó

Szijjártó Péter Brüsszelben 2022. február 25-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felhívtam Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy legyen Budapesten az oroszok és az ukránok közötti tárgyalás – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezt a javaslatot jelezte az ukrán kormánynak is, beszélt este Andrej Jermakkal, Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetőjével – tette hozzá.

Egyikük sem utasította el a javaslatot, megköszönték, egyeztetnek róla – mondta. Szijjártó reméli, hogy néhány órán, vagy napon belül megállapodás is születhet a megbeszélések megkezdéséről. Szijjártó emlékeztetett, hogy felmerült Minszk és Varsó is, de eddig nem sikerült helyszínt találni.

Budapest biztonságos helyszínként tud szolgálni mind az orosz, mind pedig az ukrán tárgyalódelegáció számára – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta: Magyarország a békében érdekelt és reményeit fejezte ki, hogy a helyszínajánlással hozzá tud járulni a béke megteremtéséhez. Minél előbb kezdődnek a megbeszélések, annál előbb lesz béke, és annál kevesebb embernek kell meghalnia a háborúban – fogalmazott Szijjártó Péter jelezve, hogy Brüsszelből New Yorkba utazik, ahol az ENSZ vezetőivel tárgyalnak a konfliktusról.

Ismert, pénteken az ukrán elnök újra tűzszüneti tárgyalásra szólította fel az orosz elnököt, az orosz külügy pedig úgy válaszolt, hogy Minszkben lehetne egy tárgyalás. Ukrajna inkább Varsót javasolta. Zelenszkij Izrael közvetítését is kérte.

Az amerikai külügyminisztérium azért kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszországnak van-e valós terve a diplomáciai rendezésre, aminek feltételéül az amerikaiak Ukrajna bombázásának leállítását nevezték. „Oroszország úgy ajánl diplomáciát, hogy közben ágyúcsövet fordít Ukrajna felé, rakétáival, tarackjaival, tüzérségével ukrán embereket célozva. Ez nem diplomácia, a valós diplomáciának nem ezek a feltételei” – mondta Ned Price, az amerikai külügy szóvivője.