Szijjártó hétszázmillió köbméternyi plusz földgázt kért Lavrovtól

Szijjártó hétszázmillió köbméternyi plusz földgázt kért Lavrovtól

Szergej Lavrov és Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 – A járvány ellenére is sikerült a kétoldalú árufogalmat huszonöt százalékkal növelni, és aláírtuk azt, hogy szeretnénk a paksi bővítést folytatni a Roszatommal együtt, fejtegette csütörtök délután a Szijjártó Péterrel való moszkvai tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter hozzátette, a magyar kormány több gázt szeretne idén vásárolni, ezt a kérést vizsgálni fogják. Az együttműködés folytatásában szerinte a „washingtoni ruszofób politika” nagy kárt okoz, mert a szankciókat szeretnék folytatni anélkül, hogy a hatásukat végiggondolnák.

De szerinte ezek ellenére is folytatni kívánják Magyarországgal az együttműködést. Lavrov ismét speciális műveletnek nevezte az Ukrajna elleni háborút, kifejtve, hogy szerinte a nyugati szomszédok meg fogják érteni annak kontraproduktivitását, „ha Ukrajnát fegyverekkel tömik tele.” Szorosan együttműködnek Magyarországgal a nemzetközi politika egyéb terén Lavrov szerint, mindkét ország a nemzeti érdekét tartja szem előtt, és érdekeltek abban, hogy mindkét országban lehetővé váljon a nemzeti érdekek betartása, fogalmazott az orosz külügyminiszter.

 Szijjártó megköszönte a tárgyalás lehetőségét Lavrovnak, kijelentve, hogy két okból ment ma Moszkvába. Az első, hogy biztosítsa Magyarország energiaellátását, a másik ok, hogy világossá tegye, a magyaroknak a háború rossz, és minél előbb békét szeretnénk. Európában ma szerinte energiaellátási válsághelyzet van, a magyar kormánynak pedig kötelessége ezen körülmények között is biztosítani az energiaellátást. A földgáztározók feltöltése elmondása alapján rend szerint halad, 27,3 százalékot tároltunk be jelenleg, ami normális időkben biztonságot adna. Viszont még biztosabbra kívánnak menni, ezért a már megkötött szerződéseken belül további hétszázmillió köbméternyi gázt kívánnak vásárolni. Ha tetszik, ha nem, Oroszországól származó gáz nélkül további 700 millió köbméternyi földgázt vásárolni Európában nem lehet, tette hozzá. Megtették a szükséges lépéseket, hogy fogadni tudják a plusz mennyiséget. 

A magyar külügyminiszter szerint egyezség politikai megállapodás nélkül nem lesz. Minden körülmény dacára el akarják kerülni, hogy Magyarországon földgázhiány alakuljon ki.

Ne legyen blokkosodás

A másik ok, amiért Moszkvába utazott, hogy elmondja, Magyarország békét akar. Ukrajna szomszédjai vagyunk, minden nap szembesülünk a háború negatív következményeivel, látjuk az érkező, menekülő családokat. Ezért látjuk, hogy a háború rossz, nagyon rossz, azonnali tűzszünetet szeretnénk, jelentette ki a miniszter. A magyar nemzeti érdekkel viszont szerinte ellentétes lenne, ha a világ újra a blokkosodás felé menne. Nem akarnak újra olyan világrendet, ahol az egyik blokk perifériáján találjuk magunkat. Kelet és nyugat között legyen párbeszéd, legyen átjárás. Magyarország érdeke, hogy ez a háború a szomszédságunkban minél előbb véget érjen. 

Rákérdeztek Szijjártó Péternél a sajtótájékoztatón, elmondta-e előtte a nyugati szövetségeseknek, hogy lesz egy ilyen egyeztetés Lavrovval. Szijjártó azt válaszolta, tájékoztatta róla az ENSZ egyik vezetőjét korábban.

A Rosszija24 arra volt kíváncsi, Lavrov nem gondolja-e, hogy az Európai Unió gátolja a tagállamai fejlődését. Lavrov azt válaszolta, nem akar az EU belügyeibe avatkozni, de azért mégis csak úgy látja, hogy igen, így áll a helyzet. Hosszú időn keresztül az EU-val való kapcsolataikban törekedtek az egyenjogú és kölcsönösen hasznos kapcsolatra szerinte, ez sikerült is egy ideig, most viszont azt érzi, hogy az uniós vezetők fennhéjázó viselkedést tanúsítanak. Az ukrajnai puccsistákat pedig nem szólították fel kötelezettségeik betartására, fogalmazott Lavrov. Igaz, emberek halnak meg, ezt nem tagadhatják, de szerinte a felelősség Ukrajnát terheli. És amikor ezerszámra haltak meg békés polgárok azért, mert az ukrán hatalom lőtte őket, akkor mi volt? Lavrov tehát a szokott orosz paneleket adta elő arról, hogy szerintük 2014 óta hasonlókat lehetett látni a szakadár területeken.