Szijjártó is elmondta, hogy miért nem tartott Orbán Viktor a közép-európai miniszterelnökökkel Kijevbe

Szijjártó is elmondta, hogy miért nem tartott Orbán Viktor a közép-európai miniszterelnökökkel Kijevbe

Szijjártó Péter és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük és nem lehet más a célunk, mint hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem utazik a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel közösen Kijevbe, a politikus kiemelte: Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert „ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük” a fegyverek szállítását Ukrajnába.

„Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani” – fogalmazott Szijjártó Péter az MTI kérdésére.

Reggel jelentették be, hogy Kijevbe utazik kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon az Európai Tanács nevében. Orbán Viktor azonban nem tart velük.

Hvg.hu megkérdezte a magyar Kormányzati Tájékoztatási Központot, valamint a kormányfő sajtófőnökét, hogy Orbán Viktort elhívták-e a találkozóra, illetve tervez-e a közeljövőben Kijevbe utazni. Havasi Bertalantól a következő rövid választ kapták: „A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”

Mint arról korábban írtunk, Orbán különutas háborús politikája miatt rosszabbodó lengyel-magyar viszony jöhet. Legutóbb Mitrovits Miklós polonista a 24.hu-nak nyilatkozott arról, Magyarország nem hajlandó tudomásul venni, amit a lengyelek már látnak: Oroszország kész nyugat felé terjeszkedni. 

Artur Balázs, Magyarország nemrég lemondott tiszteletbeli lengyelországi konzulja pedig a Válasz Online-nak adott interjút .Amikor Oroszország rárontott a független Ukrajnára, teljesen más helyzettel kellett szembesülnünk – egy olyan helyzettel, amely romba döntheti a kialakult világrendet és fenyegeti Európa békéjét. Ebben az ügyben bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető. (…) Attól tartok, hogy Orbán Viktor – azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal – a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremti meg” – mondta. 

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja!