Szijjártó Péter az EU kérése ellenére tárgyalt Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter az EU kérése ellenére tárgyalt Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter külügyminiszter egyedüli uniós külügyminiszterként találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az ENSZ Közgyűlés alkalmával New Yorkban Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: MARTON_KIRALY

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tagállamok előzőleg megállapodtak abban, hogy a mostani helyzetben értelmetlen a kétoldalú megbeszélés, a külügyminiszter szerint a békéhez tárgyalásokra van szükség – írta az Euronews.

Szijjártó Péter egyedüli uniós külügyminiszterként tárgyalt Szergej Lavrovval New Yorkban. Az Euronews szerint azért csak ő egyeztetett az orosz külügyminiszterrel, mert órákkal korábban az Európai Unió kifejezetten arra kérte a tagállamokat, ne legyenek ilyen kétoldalú megbeszélések. Az európai vezetők az ENSZ Közgyűlés miatt utaztak New Yorkba, ahol Joe Biden amerikai elnök is felszólalt.

Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Peter Stano külügyi szóvivő előzőleg azt mondta, a tagállamok megállapodtak abban, hogy a mostani helyzetben ez értelmetlen, csütörtökön a ciprusi külügyminiszter ezért le is mondta tervezett New York-i találkozóját Szergej Lavrovval.

– Általánosságban nincs sok értelme jelenleg az orosz vezetőkkel találkozni, hiszen Putyin nagyon világosan elmondta az egész világnak, hogy nem érdekelt a békében, inkább folytatná az agressziót az ENSZ alapokmányát megsértve – közölte Peter Stano, aki szerint minden tagállam tudomásul vette ezt, és egyetértettek abban, hogy ebben a különleges helyzetben Lavrovval találkozni például New Yorkban értelmetlen, hiszen semmilyen szükséges eredményt nem hoz.

Peter Stano szerint bármilyen közvetlen kapcsolatfelvételnek az kell, hogy legyen a célja, hogy felszólítsák Moszkvát a háború leállítására. Az Euronews megkeresésére az Európai Bizottság szóvivője pénteken, Szijjártó Péter tárgyalása után is megismételte, hogy az unió álláspontja szerint nincs szükség kétoldalú megbeszélésekre Lavrovval, de a végső felelősség minden esetben az adott tagállamé – írja az Euronews.

A minisztérium közleményében az áll: a külgazdasági és külügyminiszter szerint a békéhez tárgyalásokra van szükség. Szijjártó Péter sajnálatosnak nevezte, hogy egyetlen más uniós külügyminiszter sem találkozott az orosz diplomácia vezetőjével.