Szijjártó Péter: Figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket

Szijjártó Péter: Figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket

Szijjártó Péter (Fotó: a miniszter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szombaton. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke valamint kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen. A két szlovák politikust bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsították meg.

Robert Fico szombaton sajtótájékoztatón a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Közben szintén szombaton az Új Szó arról számolt be, hogy előzetes letartóztatásba került Robert Kaliňák. A bírói ítélet nem jogerős, így a Legfelsőbb Bíróság mondja ki a végső ítéletet. Az ügyészség vizsgálati fogságot javasolt, szerintük Kaliňák befolyásolná a nyomozást, ha szabadon engednék.