Szijjártó: Segítünk az Ukrajnában élő kanadaiaknak ha szükség lesz rá

Szijjártó: Segítünk az Ukrajnában élő kanadaiaknak ha szükség lesz rá

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanada külügyminiszterével, Melanie Joly-val egyeztetett telefonon Szijjártó Péter a kelet-európai feszült helyzetről. A magyar külügyminiszter megerősítette Magyarország elkötelezettségét a diplomáciai megoldás mellett, hiszen nemzetbiztonsági érdekünk az, hogy elkerüljük a háborút a térségünkben. Kanadai kollégája kiegészítésével – mely szerint ez az egész világ érdeke is – egyetértett.

– Megállapodtunk abban, hogy ha – ne adj’ Isten – úgy alakulnának a folyamatok, akkor szomszédos országként készen állunk segítséget nyújtani az Ukrajna területén tartózkodó kanadai állampolgárok fogadására – közölte.

A Honvédelmi Minisztérium már napközben közölte a Hvg.hu kérdésére, hogy rendelkezik kimenekítési tervvel, amellyel segíteni tudják a magyar állampolgárok és szükség esetén más nemzetek állampolgárainak kijutását Ukrajnából. A tárca a kimenekítési terv részleteiről nem osztott meg tovább információt, azt ugyanakkor hozzátették, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen folyamatosan értékelik az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos biztonsági kérdéseket.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével az orosz-ukrán határon kialakult válsághelyzetről – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A két vezető megállapította, hogy „a helyzet romlik”, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy folytatni kell a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében. Szükségesnek nevezték a párbeszédet a háború elkerülése ugyanis egész Európa, így Magyarország érdeke is.