Szijjártó szélsőjobboldali politikusoknál vendégeskedett, a Fidesz Néppárt utáni szereplését készíthette elő

Szijjártó szélsőjobboldali politikusoknál vendégeskedett, a Fidesz Néppárt utáni szereplését készíthette elő

Helikopterből száll ki Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesznek vége a Néppártban – írja Facebook-oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd egykori EP-képviselője, Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője. Emlékeztetett, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt 24 órában a holland Szabadságpárt, a Dán Néppárt és a Finnek Pártja vezetőivel találkozott egy gyors Hága-Koppenhága-Helsinki túrán. Mindhárom párt a szélsőjobboldali, még a lengyel PiS ECR frakciójától is jobbra álló ID frakció tagjai az Európai Parlamentben. Hozzátette, „Szijjártó – persze államköltségen intézve a pártügyeit, hisz párt és állam Magyarországon már rég szétválaszthatatlanul összefolyt – nem találkozott az adott ország külügyminisztereivel, sem a néppárti tagpártok képviselőivel, csak a szélsőjobbos pártok vezetőivel. Ez diplomáciai protokoll szempontjából is lényegében hadüzenet, azt adja az érintettek tudtára, hogy nincs dolga velük. A Fidesznek vége a Néppártban.”

https://www.facebook.com/javorbenedek/posts/4726483554059739

Szijjártó azóta Bécsben is járt, ahol Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével egyeztetett. – Sajnálatos, hogy Brüsszel számára a bécsi terrortámadás sem volt elég ahhoz, hogy változtasson migrációs politikáján – írta Facebook-oldalán a külügyminiszter. – Itt az ideje, hogy még erősebben fellépjünk Brüsszel migrációt támogató politikájával szemben – tette hozzá. Hivatalosan mind a négy szélsőjobboldali párt vezetőjével a migrációról tárgyalt a politikus, a Fidesz Néppártból való kizárásának lehetőségét tekintetbe véve azonban jóval valószínűbb forgatókönyvnek tűnik az, amit Jávor Benedek is feltételez, hogy a magyar kormány éppen előkészíti a terepet a Fidesz Néppárt utáni szerepléséhez.

Ahogy korábban a Telex nyomán mi is megírtuk, a jövő héten tárgyalnak a Néppártban Deutsch Tamás esetleges kizárásáról, és „intenzíven foglalkoznak majd a Fidesz kizárásáról szóló javaslattal.

A Fidesz és a Néppárt viszonya alaposan elmérgesedett az elmúlt napokban. December elején Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke fogalmazott meg éles kritikát a Fideszről. A Twitteren ugyanis azt vetette fel, hogy „Mit kellene még tennie a Fidesznek ahhoz, hogy mindannyian észrevegyétek, hogy egyszerűen nem illenek a mi családunkhoz?” Nem segített a helyzeten természetesen Szájer József korábbi fideszes EP-képvisel szexbotránya sem. És az sem tett jót a viszonynak, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését hasonlította a Gestapóhoz. Orbán Viktor javaslatát, hogy a Fidesz és a Néppárt maradjon együtt, de eresszék lazábbra a szálakat, a néppárti politikusok provokációnak tekintették.

Jávor Benedek hangsúlyozta a Facebook-posztjában: „két forgatókönyv lehetséges”. – Az első, hogy a Fidesz a szélsőjobboldalt tömörítő európai parlamenti csoportba, az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióba lép be. A második, hogy arról tárgyaltak, a három érintett párt lépjen ki az ID csoportból, és csatlakozzon a lengyel PiS nevével fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióhoz. A Fidesz 12 képviselőjével és a 2 finn valamint 1-1 dán és holland képviselővel 78 fősre duzzadó ECR így az ID helyét átvéve az EP negyedik legnagyobb frakciója lehet. Tekintve a lengyel szövetség fontosságát, a másodikat tartom esélyesebbnek – fogalmazott az egykori EP-képviselő.