Szlovák államfő: az országnak szüksége van az LMBTI közösség tagjainak tehetségére és értékeire

Szlovák államfő: az országnak szüksége van az LMBTI közösség tagjainak tehetségére és értékeire

Zuzana Caputová pozsonyi eredményváróján március 16-án (Fotó: Reuters/David W. Cerny)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak Budapesten, de Pozsonyban is szombaton tartották a Pride-ot.

A szlovák fővárosban felszólalt Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter is, aki támogatását fejezte ki a LGBTI közösség tagjai felé. „Bárki, aki tiszteletben tartja az emberi jogokat, nagyon jól tudja, hogy hatalmas adóssággal tartozunk feléjük. Ez egy kisebbség, amelyet a többségnek teljes mértékben el kell ismernie, és el kell ismernie az őket megillető összes jogot” – hangoztatta az Új Szó tudósítása szerint.

A melegek, leszbikusok vagy transzneműek valós élete eltér azoktól az elképzelésektől, amelyektől egyesek tartanak – írta Facebook-bejegyzésében  Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök. Szerinte Szlovákiának szüksége van az LMBTI közösség tagjainak tehetségére és értékeire. „Itt otthon vannak, nem önökkel van probléma, hanem azokkal, akik ezt a közösséget célponttá teszik saját politikai céljaik eléréséhez” – üzente az LMBTI közösségnek az államfő. 

„Azt kívánom, hogy találjuk meg az egymáshoz vezető utat, folytassunk párbeszédet, és találjuk meg a módját a békés együttélésnek Szlovákiában” – mondta az államfő. Čaputová szerint azok a társadalmak képesek legjobban kezelni a válságokat, amelyek a legsokszínűbbek. 

Az államfő a szlovákiai LMBTI közösség jelentős sikereket elért tagjaival találkozott. „Beszélgettünk arról, milyen leszbikusként és melegként élni Szlovákiában. A zaklatásról és kisebbrendűségi érzésről, amellyel a fiataloknak meg kell küzdeniük, a partner és a gyermekek iránti aggodalomról, és a hiányzó közismert példaképekről. Számomra is tanulságos volt kiegészíteni az arról alkotott képet, hogyan gondolkodnak arról, miért maradjanak Szlovákiában, vagy éppen miért menjenek el” – jegyezte meg. 

A Budapest Pride-on sem kormánytag, sem a köztársasági elnök nem vett részt, vagy mondott beszédet, utóbbinak azért üzentek a színpadról.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.