Szlovák miniszterelnök-jelölt: Orbán Viktor önként vonult izolációba

Szlovák miniszterelnök-jelölt: Orbán Viktor önként vonult izolációba

Michal Šimečká (Fotó: Michal Šimečká / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor önként vonult izolációba, ez nem az EU döntése volt. Magyarországot senki nem űzi ki az EU-ból, senki nem akarja eltávolítani. (...) Sajnálatos, ha egy állam lassítja és blokkolja a többit a döntéshozatalban, s kis túlzással Oroszország trójai falova az EU-ban, de ez az ő döntésük, nem a miénk – többek közt erről beszélt Michal Šimečkával, a Progresszív Szlovákia elnöke a Napunknak adott interjúban. A lap megjegyezte,  Šimečka a jövő heti szlovák választásokon Robert Fico korábbi miniszterelnök fő kihívója, pártja a felmérésekben szorosan Fico pártja, a Smer mögött áll.

A miniszterelnök-jelölt elmondta, Szlovákiának minden alkalommal el kell határolódnia, amikor Orbán Viktor elszakított területekről beszél és Nagy-Magyarország-sálat visel. – A helyzet elbagatellizálása, ha ezt politikai folklórnak nevezzük. Egy önálló, magabiztos állam nem legyinthet erre. Másrészt drámát sem kell ebből csinálni, ha nem eszkalálódik. Ez provokáció. Máskor talán szemet lehet felette hunyni, de nem olyan korban, amikor Oroszország a háború utáni Európa minden szabályát és a nemzetközi jogot megsértve területszerző háborút indított egy másik állam ellen. Olyankor érzékenyebben kell reagálni az ilyesmire – vélte.

Arra is kitért, „ami a nemzetiségek jogait illeti az európai jogalkotási struktúrán belül, olyan érzésem volt, hogy ezek a kezdeményezések gyakran arra fizettek rá, hogy a kezdeményezőjük Orbán Viktor volt, s vele kötötték össze ezeket”.

A teljes interjú itt olvasható