Szlovákia néhány régiójában visszatér a kijárási tilalom

Szlovákia néhány régiójában visszatér a kijárási tilalom

Bártfa főtere (Fotó: Wikipédia / Jozef Kotulič)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A romló járványhelyzet miatt egyre nagyobb regionális különbségek alakulnak ki a járványügyi óvintézkedésekben: a zöld járásokban továbbra is viszonylag szabad az élet, de felbukkannak már bordó járások is, ahol este 9 és hajnali 5 között ismét visszatér a kijárási tilalom – írja az Új Szó.

A lap közlése szerint Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülése után beszélt az aktuális járványhelyzetről, illetve arról, hogy mi várható a következő hetekben. Mint mondta, a naponta azonosított fertőzöttek száma hétről hétre növekszik az 5,5 millió lakosú Szlovákiában, ezen a héten már a napi 500 új fertőzött sem okoz meglepetést. Ehhez képest az oltás lassan halad, ami kifejezetten rossz hír, hiszen a kórházba kerülő betegek közel 80 százaléka éppen az oltatlanok közül kerül ki.

Az egészségügyi miniszter szeptember végi becslései még aggasztóbbak: ha kitart a mostani tendencia, akkor két héten belül már 1500-3000 új beteget fognak naponta azonosítani, közülük pedig 75-100 ember szinte biztosan kórházba kerül. A halálesetek száma is várhatóan nőni fog, napi 8-15 halálesetre lehet számítani.

A Covid-automata regionális járványtérképe mindeközben egyre színesebbé válik. Már ezen a héten felbukkan egy újabb szín, a bordó, mivel a jelenleg vörös fázisban lévő Bártfai járásban olyan gyorsan romlik a járványhelyzet, hogy a helyi regionális közegészségügyi hivatal szakemberei kénytelenek voltak kérvényezni az azonnali szigorítást. Elmondásuk szerint nem sikerült azonosítaniuk a gócpontokat, mivel a kontaktuskeresés során sokan elhallgatták, hogy valamilyen rendezvényen, esküvőn, vagy éppen temetésen jártak. Éppen ezért a Bártfai járás már péntektől bordónak számít. Jövő hétfőn további három járás lép át a bordó fázisba (a Korponai, a Szakolcai és a Rozsnyói), ami jelentős szigorításokkal jár, olyanokkal, amelyek már nemcsak az oltatlanokat érintik.

Az egyik legfontosabb változás az este 9 és reggel 5 közötti kijárási tilalom. Hasonlóan a tavaly őszi és téli helyzethez, a bordó járásokban élők csak kivételes esetben hagyhatják el az otthonukat az esti órákban, például orvoslátogatás vagy munkavégzés céljából.

A lap cikke szerint a kijárási tilalom bevezetése jogi akadályokba ütközik, hiszen a kormány csak akkor fogadhat el ilyen intézkedést, ha az országban érvényben van a veszélyhelyzet. Ezzel kapcsolatban viszont a képviselők a csütörtöki kormányülésen nem fogadtak el semmilyen rendeletet. Lengvarský azt mondta, mivel egyelőre csak 4 járásról van szó, nem tartották indokoltnak az országos veszélyhelyzet kihirdetését. A jogi akadályt úgy oldják meg, hogy a regionális járványügyi szakértők megegyeznek a helyi polgármesterekkel, akik kötelező érvényű rendeletekkel fogják szabályozni az emberek mozgását, valamint az éttermek és a kocsmák esti nyitvatartását.