Szlovákia vadászgépeket ad Ukrajnának

Szlovákia vadászgépeket ad Ukrajnának

Eduard Heger szlovák miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó második napi ülésére érkezik Brüsszelben 2022. október 21-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Fotó: Stephanie Lecocq

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák kormány pénteki ülésén jóváhagyta azt nemzetközi szerződést, mely a szlovák MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő ajándékozásáról szól – számolt be róla a Napunk. Mint írták, Eduard Heger kormányfő szerint az ajándékozás összhangban van az alkotmánnyal, Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is jóváhagyta azt.

Heger szerint a a vadászgépek Ukrajna légterét fogják védeni, életeket mentenek, nem támadó hadműveletekre fogják használni. Hangsúlyozta, hogy ezek MiG-ek a szintén Ukrajnának ajándékozandó KUB légvédelmi rendszer már nem hasznosak Szlovákia számára. A miniszterelnök visszautasította Robert Fico állításait arról, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia belépne a háborúba.

A vadászgépeket néhány hét múlva adhatják át Ukrajnának.