Szlovákia választott: Fico pártja nyert, a magyarok nem jutottak be

Szlovákia választott: Fico pártja nyert, a magyarok nem jutottak be

Robert Fico és Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek találkozóján Budapesten, a Várkert Bazárban 2018. január 26-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A hivatalos adatok szerint Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 22,94 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást. A Szövetség eredménye 4,38 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. A Napunk információi szerint Robert Fico a győzelmet ünnepelve párttársaival együtt fennhangon énekelte a Na Kráľovej holi című szlovák népdalt. Az éneklést befejezve a következőket kiabálták: „Győztünk, így kell ezt csinálni, a kutyaúristenit”.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 17,96 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A hivatalos eredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8,89 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 6,82 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,32 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,62 százalékkal. A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 68,51 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A Bumm.sk azt írta, a mandátumok a következőképpen alakulhatnak: Smer 43, PS 30, Hlas 27, OĽaNO 16, KDH 13, SaS 11, SNS 10. A 150 fős parlamentben 76 hely kell a többséghez.  Az urnazárás után kiadott exit pollok még egészen más végeredmébyt jósoltak: a Progresszív Szlovákia győzelmét és az SNS kimaradását.

A Hlas párt előzetes választási eredménye lehetővé teszi és egyszerre gátolja is egy koalíció létrejöttét. A koalíciós tárgyalások irányáról a párt elnökségének egyhangú döntése alapján születik majd döntés. Ezt Peter Pellegrini, a Hlas párt elnöke közölte vasárnap hajnalban azt is hozzátéve, hogy örülnek az eredménynek. Gratulált a választás nem hivatalos győztesének, a Smernek és elnökének, Robert Ficónak is. Pellegrini meggyőződése, hogy a következő kormányban nem kellene két volt kormányfőnek ülnie. Minden kormányfőnek eltérő elképzelése van a kormány működéséről. „Ez nem optimális megoldás, de ez nem azt jelenti, hogy nem jöhet létre ilyen koalíció, mert én mindig is személyekről beszéltem” – állapította meg az Új Szó beszámolója szerint. Később pedig Peter Pellegrini arról beszélt, hogy amennyiben a Smer a Hlasszal kíván koalícióra lépni, a pártnak korrigálnia kell a külpolitikát illető álláspontjait. A Hlas ugyanis teljes mértékben kiáll Szlovákia uniós és NATO-tagsága mellett. Robert Fico erre reagálva megígérte, hogy Szlovákia külpolitikai orientációja nem fog változni. Ez azonban az elmondása szerint nem jelenti azt, hogy mint kormány nem lesznek kritikusak az EU-val szemben. 

Korábban a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt és a Kereszténydemokrata Mozgalom sem zárkózott el egy Smerrel kötött koalíciótól.

Rober Fico vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményére reagálva arról beszélt, hogy fontos számára a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapnak, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjanak létrehozni. A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt.

Az nyertes párt elnöke „nagyon jónak” nevezte a pártja által a választáson elért, közel 23 százalékos eredményt, és többször is hangsúlyozta: egyelőre arra várnak „hogy csörögjön a telefon”, és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra. Hozzátette: amíg ez nem történik meg, semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal. Úgy vélte, amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe.

Robert Fico kitért arra is, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások. Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet. Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz, hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák-magyar határon.

A felvidéki Napunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar köztévé még az utolsó pillanatokban is nyomta Ficót és pártját: exkluzív interjút készített vele, a beszélgetést pedig a kampánycsend idején adták le. Fico az alákérdezős interjúban Orbán legközelebbi politikai barátjaként tűnt fel. Fico Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségese, a Fidesz pedig teljes mellszélességgel mellette állt, olyannyira, hogy az Adapt Institute korábbi elemzéséből kiderült: a magyar kormánymédia a felvidéki magyar pártok helyett leginkább a Smer felé terelte a felvidéki magyarokat – írtuk a választás előtt. A felvidéki lap tudósítása szerint Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a Pátria rádió vasárnap reggeli műsorában arról beszélt, hogy a magyar pártok által elért rossz eredmények mögött az is állhat, hogy a magyarországi közmédia Robert Ficóval sugárzott műsort a kampánycsend során. Ezzel pedig azt sugallták a szavazók felé, hogy érdemes lehet a Smerre szavazni.

Orbán Viktor az X-en, a volt Twitteren gratulált Robert Ficónak a győzelemhez. „Nézzétek, ki tért vissza!” – írta. Majd hozzátette, hogy mindig örömére szolgál, ha egy hazafival dolgozhat együtt, és már alig várja a közös munkát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén örömét fejezte ki, Facebook-bejegyzésében kiemelte: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek. – Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait – mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása – mind a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye – hangsúlyozta a külügyminiszter. – Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint Magyarország. Győzelme komoly esélyt kínál a V4-szövetség megerősödésére – tette hozzá.

Mózes Szabolcs, a magyar Szövetség alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

A választás előtti héten a Felvidéken jártunk, Mácsadi István, a Szövetség fiatal politikusa is azt mondta riporterünknek, hogy jelenleg az etnikai alapú politizálás forog kockán, mert immáron tíz éve nincs valódi érdekképviseletük a parlamentben. Úgy látta, hogy ha most nem sikerül bejutniuk a parlamentbe, akkor a csökkenő magyar lakosságszám miatt a jövőben felesleges lesz önálló pártként nekivágni az újabb választásoknak.