Szlovén lap: magyar pénzből finanszírozták a szlovén kormánypárt propagandáját

Szlovén lap: magyar pénzből finanszírozták a szlovén kormánypárt propagandáját

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Janez Jansa szlovén miniszterelnök (j) fogadja a visegrádi csoport (V4) és a szlovén kormányfõ csúcsértekezletére érkezõ Orbán Viktor kormányfõt Ljubljanában 2021. július 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szlovén Demokrata Párt (SDS) előnyben lesz a politikai riválisaival szemben a közelgő parlamenti választásokon, ugyanis a szlovén kormánypárt –főleg külföldről – gyakorlatilag korlátlan anyagi forrásokkal rendelkezik propagandájának finanszírozására is – állítja a Necenzurirano.si szlovén oknyomozó portál, amely áprilisban kiszivárogtatott egy diplomáciai non paper iratot, amely a Nyugat-Balkán új felosztását ajánlotta megoldásként a régió számára.

A portál ezúttal dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy 2017 és 2020 között legalább 12 millió eurónyi összeg érkezett olyan szlovén médiacégekhez, amelyek az SDS propagandájáért felelősek. A lap szerint a magyarországi pénzek még 2017 tavaszán kezdtek érkezni az SDS médiaérdekeltségeihez, amikor ez a párt még ellenzékben volt ugyan, de Miro Cerar kormányfő napjai már meg voltak számolva a kaotikus politikai viszonyok miatt.

Ami a konkrét pénzmozgásokat illeti, a Necenzurirano szerint a a főszerepet ebben a Schatz Péter által erre a célra alapított R-Posst-R nevű vállalat játszotta, amely a magyarországi Riposttól és a Belfry cégtől kapta a pénzt ezekhez a műveletekhez. Ezt követően a kapott forrásokat az R-Post-R azonnal átutalta az SDS-es médiacégeknek. A pénz egy része így a Nova24TV-hez, a másik része a Nova obzorja-hoz került (utóbbi adja ki a szlovén Demokracija hetilapot), de a Nova24TV-s pénzekből a Nova hiša nevű cégnek is jutott. A lap emlékeztet: abban az időszakban, amikor ezek a pénzek megérkeztek a fenti cégek számlájára, Aleš Hojs vezette a Nova24TV-t, vagyis az a politikus, aki később belügyminiszter lett Janša kormányában.

A Necenzurirano felteszi a kérdést, hogy a magyar befektetőknek vajon mi volt az érdekük, hogy ennyi pénzt invesztáljanak az SDS médiájába, hiszen ezeknek a médiatermékeknek alacsony a nézettsége és olvasottsága. Sőt, ha a magyar pénzek nem érkeztek volna, ezek a cégek már csődbe is mentek volna – állítja a lap a rendelkezésre álló dokumentumok alapján.

A cikk írói végül arra a következtetésre jutnak, hogy ezek a médiavállalatok segítették az SDS kampányának finanszírozását, így a Nova24 és a Demokracija maga is fizetett a Facebook-on és az Instagramon az SDS reklámjaiért. Mivel pedig a szlovén törvények értelmében a pártok nem finanszírozhatják önmagukat külföldi hozzájárulásokból, így meg lehetett kerülni a számvevőszéki ellenőrzést, hiszen az SDS számlájára nem érkezett semmiféle pénz külföldről.