Szlovénia a jövőben csak mRNS-vakcinával oltana

Szlovénia a jövőben csak mRNS-vakcinával oltana

Az Európai Unió digitális Covid-igazolását ellenőrzi egy horvát határőr a Horvátország és Szlovénia közötti Bregana határállomáson 2021. június 2-án (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a jövőben csak mRNS-bázisú vakcinával (Pfizer/BioNTech és Moderna) oltsanak, a vektor alapú oltóanyagok (Johnson & Johnson és AstraZeneca) esetében az oltandóktól kérjenek írásos hozzájárulást – közölte pénteken a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

A javaslat szerint beleegyezést a Moderna vakcinájánál is kérni kellene, de csak a 18 éven aluliaktól. A döntés nem hivatalos, azt még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

A testület azért élt az indítvánnyal, mert szeptember végén a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltóanyagának alkalmazását követően egy húsz éves nő vérrögképződés miatt meghalt. Ljubljana ideiglenesen fel is függesztette a vakcina használatát, míg ki nem derül, van-e összefüggés a haláleset és a vakcina felvétele között.

Péntekre 838 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt két beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 413-an vannak kórházban, 115-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 133 688-an kaptak védőoltást, közülük 1 033 141-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 54, illetve 49 százaléka.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter kijelentette: a járványhelyzet stagnál az országban. Úgy vélte: ez a szigorú intézkedések következménye, melyek nélkül sokkal rosszabb lenne a helyzet a kórházakban.

Szlovéniában szeptember közepétől mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Továbbá novembertől az állami hivatalokban már nem elég a negatív teszt. Csakis oltási vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az ott dolgozók.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1691 új koronavírus-fertőzést azonosítottak; a vírus okozta betegségben 22-en haltak meg. Kórházban 805 beteget ápolnak, közülük 121-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 846 883-an kaptak védőoltást – a jogosultak 45,5, a felnőtt lakosság 54,5 százaléka –, közülük 1 729 373-an már a második adagot is felvették. (MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.