Szmolenszki légikatasztrófa: merénylet miatt kezdeményeznek eljárást

Szmolenszki légikatasztrófa: merénylet miatt kezdeményeznek eljárást

Andrzej Duda lengyel államfő megkoszorúzza a néhai Lech Kaczynski lengyel elnök szobrát a szmolenszki repülőszerencsétlenség tizedik évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen a varsói Pilsudski téren 2023. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lech Kaczynski lengyel elnök, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember elleni merénylet címén kezdeményez eljárást a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében az illetékes minisztériumi vizsgálóbizottság – közölte vasárnap a testület elnöke, Antoni Macierewicz.

A politikus a légikatasztrófa 13. évfordulója alkalmából nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. A 2010. április 10-én történt tragédia évfordulója idén húsvét hétfőjére esett, ezért a hivatalos évfordulós megemlékezéseket hat nappal elhalasztották. Macierewicz bejelentése szerint a bűncselekmény gyanúját megfogalmazó, az ügyészséghez benyújtandó bizottsági jelentés a Lech Kaczynski lengyel elnök ellen elkövetett merényletről, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember meggyilkolásáról szól.

A bizottság által nyert legfontosabb bizonyítóanyag az elnöki repülőgép roncsain talált robbanóanyagok mennyisége, valamint a gép megsemmisítésének (számítógépes) rekonstrukciója – közölte Macierewicz. A vizsgálóbizottság tavaly áprilisban bemutatott jelentése még nem beszélt kifejezetten merényletről, hanem csak „az orosz fél jogtalan beavatkozásáról”, amely eredményeként az elnök gépe még a levegőben felrobbant.

A robbanószerek jelenlétét a jelentés szerint külföldi laboratóriumokban végzett vizsgálatok is megerősítették, a robbanás folyamatát az amerikai Nemzeti Légiforgalmi Kutatóközpontban (NIAR) összeállított virtuális modellen mutatták be. Macierewicz vasárnapi nyilatkozata szerint a jelentés végleges változata „egyértelműen megmutatja a szmolenszki bűntett drámájának okait”, és bizonyítja, hogy az orosz fél már 2008 óta készítette a merénylet terveit.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében lezuhant szovjet típusú, Oroszországban karbantartott Tu-154 repülőgépen utazó lengyel küldöttség a Lengyelország értelmiségi elitjén elkövetett katyni mészárlás 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott. Varsó többször is felszólította Moszkvát a repülőgép roncsainak visszaszolgáltatására, Oroszország azonban ezt mindeddig nem tette meg, az ügyben máig le nem zárt orosz ügyészségi eljárásra hivatkozva.

(MTI)