Szögesdrót helyett fürdés: visszakapják a koreaiak a tengerpartjaikat

Szögesdrót helyett fürdés: visszakapják a koreaiak a tengerpartjaikat

Oeongchi strand (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

65 év után újra látogatható a szokcsói Öongcshi (Oeongchi) strand, amely a koreai háborút (1950–1953) követően szigorúan őrzött, egy 1970-es gerillatámadás után pedig szögesdróttal is körbekerített terület volt. A tradicionális koreai agyagedény formájú strandon kialakított Pada hjanggiro (Bada Hyangiro) sétányon viszont most már bárki végigmehet, és élvezheti a gyönyörű kilátást.

Dél-Korea keleti partján egyre több tengerparti sétányt adnak vissza a lakosságnak, de több helyen direkt meghagyott háborús nyomok emlékeztetnek a félsziget múltjára. A koreai strandok mellett a háború óta katonai objektumok jöttek létre, ezekre a helyekre még életmentés céljából is csak előzetes engedéllyel lehetett belépni. A most kialakított strandszakaszon a felhívást jelző táblák mellett a gumiabroncsokból és homokzsákokból épített bunkerek is megmaradtak egy-egy helyen.

A Bada Buchaegil sétányraamit 2016-ban a csongdongdzsini (Jeongdongjin) tengerparton alakítottak ki, eddig több mint hétszázezren látogattak el. Tonghesziben (Donghae), a Hanszum–Hapjung-partvidék területéről a közelmúltban bontották el a szögesdrótos kerítéseket, tervek szerint a jövőben itt is lehet majd fürdeni.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.