Szolgálatba áll India első hazai gyártású repülőgép-anyahajója

Szolgálatba áll India első hazai gyártású repülőgép-anyahajója

Az INS Vikrant (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken hivatalosan is szolgálatba áll India első hazai gyártású repülőgép-hordozó anyahajója, az INS Vikrant, ezzel az ország a tengeri hatalmak viszonylag szűk csoportjába kerül, akik birtokolnak ilyen hatékony tengeri hadihajót.

A Vikrant építése hárommilliárd dollárba került. Az utóbbi három évben csak az Egyesült Királyság és Kína állított szolgálatba új anyahajót. A hajót Narendra Modi miniszterelnök jelenlétében fogják hivatalosan is felavatni. Természetesen nem most bocsátják vízre, hiszen az előző időszakban már tesztelték a működését.

A világ tengeri nagyhatalmai annak ellenére ragaszkodnak, sőt egyre inkább támaszkodnak az anyahajókra, hogy a nagy hatóságú rakéták korában egyre kitettebbé válnak a támadásokkal szemben. India számára a saját anyahajó építése csak részben szolgál gyakorlati célokat, legalább ilyen fontos a szimbolikus értéke.

A Vikrant vízkiszorítása 40 ezer tonna, ezzel kicsit kisebb, mint India másik anyahajója, az INS Vikramaditya, amit azonban nem ők építettek, hanem egy használt szovjet hajót újítottak fel.