„Szomorú, amit a Nyugat tett” Afganisztánban

„Szomorú, amit a Nyugat tett” Afganisztánban

Ben Wallace brit védelmi miniszter nyilatkozik az LBC rádió másorában (Forrás: NickFerrariLBC/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyugati vezetőként, talán a brit védelmi miniszter az első, aki ennyire kendőzetlenül nyilatkozott a jelenleg Afganisztánban zajló tálib hatalomátvételről. Ben Wallace a brit LBC rádió műsorában beszélt többek között arról, hogy bármennyire is biztos volt benne korábban és nyilatkozott róla, úgy tűnik, nem minden „brit fog hazatérni épségben” Afganisztánból. A tárcavezető ezzel összefüggésben hangsúlyozta, mindent erőfeszítést megtettek azért, hogy ez ne így legyen.

– Szomorú, amit a Nyugat tett (Afganisztánban) – jelentette ki az interjúban a védelmi miniszter, aki ekkor már a könnyeivel küszködött. Kérdésre válaszolva, hogy miért személyes neki ez az ügy, Wallace úgy válaszolt: „Mivel katona vagyok... mert szomorú, hogy a Nyugat megtette, amit tett. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az embereket kiszabadítsuk és kiálljunk a kötelezettségeink mellett. Húsz évnyi áldozatvállaláson már nem lehet változtatni, ez van.”

A brit külügyminisztérium szerint mintegy 4 ezer brit állampolgár tartózkodik Afganisztánban, akiket az utolsó, mintegy 600 fős katonai kontingensük próbál hazaszállítani.

Ahogy arról a nap folyamán több anyagban is beszámoltunk: a tálibok a nemzetközi erők kivonásával párhuzamosan villámgyorsan átvették a hatalmat Afganisztánban. Vasárnap benyomultak Kabulba, ahonnan Asraf Gáni elnök Üzbegisztánba menekült, a központi kormányzat pedig darabjaira hullott. A főváros repterén kaotikus állapotok uralkodnak, ezrek menekülnének; az amerikaiak is kiürítették a nagykövetségüket, és szállítják haza az embereiket.