Szörnyű bűz miatt lettek rosszul, evakuáltak egy bajorországi postát

Szörnyű bűz miatt lettek rosszul, evakuáltak egy bajorországi postát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy gyanús csomagból áramló szörnyű szag miatt hatan lettek rosszul egy bajorországi postahivatalban – írja a The Guardian a Bayerischer Rundfunkra hivatkozva. A helyszínre érkező rendőrség és a tűzoltóság attól tartott, hogy veszélyes anyag lapul a csomagban, ezért kiürítették az egész épületet, mintegy 60 embert evakuáltak. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy a rothadó bűz forrása négy darab thaiföldi durián volt, amelyet egy 50 éves helyi lakosnak küldött a barátja. 

A Dél-Kelet Ázsiából származó durián jellegzetessége a szaga: szörnyen büdös. Sokan kifejezetten viszolyognak tőle, a szállodákban rothadó szaga miatt fel sem szolgálják, és a közlekedési eszközökről is ki van tiltva. Tavaly a Canberrai Egyetem könyvtárát kellett evakuálni miatta.

Ám akik kóstolták, állítják, nagyon ízletes gyümölcs. Sokan a gyümölcsök királyának nevezik, és ízét a sajthoz, vagy az édesebb dióbélhez hasonlítják. Thaiföldön 2018-ban 600 ezer tonnát termesztettek belőle, ennek nagy része exportra ment. A durián termésmasszáját a malájok tartósítják, konzerv formájában is lehet kapni, a belsejéből Indonéziában mártást készítenek, menta hozzáadásával. Általában rizzsel fogyasztják. Még jégkrém is készül a duriánpüréből.