Tajvan szerint Kína blokád alá vette a szigetüket

Tajvan szerint Kína blokád alá vette a szigetüket

A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Fotó: Ritchie B. Tongo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várható volt, hogy Kína nem elégszik meg azzal, hogy a szavak szintjén fejezi ki ellenérzéseit Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház demokrata párti elnökének látogatása miatt. Peking az elmúlt napokban rengeteg haditechnikát vezényelt a sziget közelébe, ezek között jelentős számban vannak invázióra alkalmas fegyverrendszerek is.

A csapatösszevonást Kína azzal indokolta, hogy éles lőszeres hadgyakorlatot tart a régióban. A BBC információi szerint a sziget körül hat helyszínen zajlanak a hadgyakorlatok, ezek jóval közelebb fekszenek Tajvan partjaihoz, mint a korábbi hasonló események. Sőt van, ahol Tajvan területén belülre is benyúlnak a zónák. A Tajpej szerint gyakorlatilag blokád alá vették a kínai csapatok a szigetet.

Mint a BBC megjegyzi, a hadgyakorlatot az Egyesült Államok sem figyeli tétlenül. A közelbe vezényelték az USS Ronald Reagen repülőgép-hordozót és a hozzá tartozó harci egységeket.

Amikor legutóbb, 1996-ban, Kína hasonló hadgyakorlatot tartott Tajvan közelében, az Egyesült Államok szintén jelentős haderőt vezényelt a régióba, ám mint azt a brit hírügynökség megjegyzi, akkor az erőviszonyok még sokkal kedvezőbbek voltak az amerikaiak számára.