Tajvani látogatással bosszantja Kínát Washington

Tajvani látogatással bosszantja Kínát Washington

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő Caj Jing-ven tajvani elnök beszél az ország első, hazai fejlesztésű tengeralattjáróját gyártó üzem alapkőletételén Kaohsziung kikötőjében 2020. november 24-én. Az új tengeralattjáró várhatóan 2024 harmadik negyedévében készül el és 2025-ben állítják hadrendbe. Tajvan jelenleg két, az 1980-as években gyártott holland tengeralattjáróval rendelkezik. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három amerikai szenátor látogat vasárnap Tajvanra, ahol Caj Jing-ven tajvani elnökkel biztonsági és egyéb ügyekről fognak egyeztetni – számol be a Portfólió a Reuters híréről. Szinte biztos, hogy a látogatás mélyen irritálja majd a kínai vezetést, amely hevesen kiáll minden hasonló lépés ellen.

A látogatást a tajvani kormány és az Egyesült Államok de facto tajvani nagykövetsége jelentette be. Az Egyesült Államoknak, akárcsak sok másik országnak, nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Tajvannal, de az egyik legjelentősebb támogatójának számít, ami gyakran fegyvereladásokban is megmutatkozik.

Kína magáénak vallja a sziget területét, és hevesen tiltakozik minden olyan lépés ellen, amely Tajvan függő státuszát megkérdőjelezi, noha a szárazföldi Kínát vezető Kínai Kommunista Pártnak soha nem volt fennhatósága Tajvan szigete felett.

A republikánus és demokrata szenátorokat is magában foglaló kétpárti bizottság egy nagyobb térségbeli körút keretében látogat el a szigetre, ahol a tajvani-amerikai kapcsolatról, a régió biztonságáról és egyéb közös ügyekről beszélnek majd.

A tajvani elnöki hivatal elmondta, hogy az elnök Tajpejben találkozik majd a delegációval, és megköszönték a szigetnek nyújtott támogatást. Tajvan ugyanakkor bírálta is Kínát, szerinte a pekingi vezetés blokkolni próbálta Tajvan vakcinabeszerzését, Kína azonban tagadja ezt.

A szárazföldi Kína az utóbbi hónapokban fokozatosan egyre nagyobb nyomást gyakorol Tajvanra, és nagyon valószínű, hogy a vasárnapi amerikai lépést is a kínai belügyekbe való beleavatkozásnak nevezik majd.

Címkék: Kína, tajvan, Caj Jing-ven