Távozik az „egyszerű ember”: megbukott a szlovák kormányfő

Távozik az „egyszerű ember”: megbukott a szlovák kormányfő

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A nagyhét előestéjén, amelyet a szenvedés, az áldozat és a megbocsátás jelképeként ünnepelünk, úgy döntöttem, hogy teszek egy gesztust azoknak az embereknek, akik követelték a miniszterelnöki lemondásomat” – így jelentette be távozását a szlovák kormány éléről Igor Matovič, akit az elmúlt időszakban rengeteg kritika ért a koronavírus-járvány kezelése miatt.

Mint ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, Szlovákiában eddig sem működött zökkenőmentesen a négypárti koalíció, azonban a koronavírus-járvány felerősítette az ellentéteket. Míg a szlovák kormány korábbi csodafegyvere, a tömeges tesztelés a járvány első hullámakor jól szerepelt, addig mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az óvintézkedéseket komolyabban kellett volna venni múlt év végén. Így januárra és februárra a koronavírus miatti lakosságarányos elhalálozások és kórházban ápoltak tekintetében Szlovákia a világ legrosszabb helyzetben lévő országai közé került.

A vita kezdetben a miniszterelnök, Igor Matovič és gazdasági minisztere, Richard Sulík között zajlott – aki egyben a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű politikai párt elnöke is –, mert teljesen más stratégiával álltak volna hozzá a járvány kezelésének. Tovább rontotta a helyzetet, hogy időközben egyre több panasz merült fel az egészségügyi tárca munkájával szemben, ami egyébként Matovič pártjának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OľaNO) kezében van. Az igazán érzékeny ütést azonban az orosz Szputnyik V vakcinák beszerzése jelentette a kormánynak. A legkisebb koalíciós párt, Az Emberekért ugyanis februárban egy parlamenti szavazáson nemet mondott az orosz oltóanyag beszerzésére, mivel szerintük csak az uniós szervek által jóváhagyott vakcinával biztonságos az emberek oltása.

De nem csak a jobboldali liberális pártnak voltak fenntartásai az orosz oltóanyaggal szemben. A SaS részéről geopolitikai aggályok is felmerültek, mert szerintük egy ilyen vásárlás Moszkva felé orientálná az országot. Mindezek után mint derült égből villámcsapás érte a koalíciós partnereket, hogy Matovič egyszer csak bejelentette, megérkezett az első szállítmány a Szputnyik V-vakcinából, amiből összesen 2 millió adagot rendeltek. Ezzel világossá vált, hogy a kormányfő a parlament megkerülésével szerződött az oroszokkal. Emiatt a két koalíciós párt a kormány radikális átalakítását követelte, aminek Matovič nem tett eleget. Ezért aztán a koalíciós pártok által adott miniszterek közül egyre többen mondtak le.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Matovič nem akar eleget tenni a két koalíciós szövetségese kérésének, még Zuzana Caputová köztársasági elnök is felszólította a távozásra, az „egyszerű ember” ugyanakkor még bízott abban, hogy rendet sikerül tenni a kormányában. Miután viszont a SaS otthagyta a kormányt, annak a sorsa megpecsételődött.

Matovičék ugyan hárompárti koalícióban is folytatták volna, azonban ez már egyik koalíciós partnert sem nem érdekelte. Ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány így működésképtelenné válik, Matovič végül mégis beadta a derekát. A szlovák miniszterelnök a helyét most Eduard Heger pénzügyminiszternek adná át, akinek a miniszteri székét ő foglalná el a jövőben. „Ahogy Eduard Hegert ismerem, jó ember, mindannyian bízhatunk benne” – jelentette ki vasárnap délután Matovič, ami után a SaS máris jelezte, hogy visszatérne a kormányba.