Téli ítéletidő Amerikában: házról házra járva kutatnak áldozatok után Buffalóban

Téli ítéletidő Amerikában: házról házra járva kutatnak áldozatok után Buffalóban

Hóval betemetett autó a New York állambeli Buffalóban 2022. december 28-án. Az Egyesült Államokban a téli viharok következtében legkevesebb hatvan ember vesztette életét (Fotó:
MTI/AP/Jeffrey T. Barnes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokban szerdán is légijáratok ezreit törölték a múlt heti téli viharok következményeként, a legsúlyosabban érintett New York államban már több mint 30 halálos áldozatot találtak.

Buffalóban a Nemzeti Gárda tagjai házról házra kutatják át a hóvihar által leginkább érintett városrészeket, amelyek a havazás megszűnte után ismét elérhetővé váltak és ahol újabb halálos áldozatoktól tartanak. A hatóságok már legkevesebb 30 halálos áldozatról tudnak a vihar nyomán, ami pénteken csapott le a városra méteres hóval és széllel, helyenként több méteres hótorlaszokat emelve. A New York állam nyugati részén, az Erie-tó partján fekvő nagyvárosban lassan normalizálódik az élet. Kedden a városvezetés még a Nemzeti Gárda és a rendőrség segítségét kérte a közlekedési tilalom betartatásához, hogy a megtisztított utakon a mentőegységek szabadon közlekedhessenek. A több mint 30 halálos áldozat között volt olyan 63 éves krónikus beteg, akinek lélegeztetőgépe az áramszünet miatt leállt. Egy 27 éves férfi szén-monoxid mérgezésben halt meg, miután a hó eltömítette otthonában a szellőzőnyílást. Egy 22 éves áldozatra az autójában találtak rá otthonától néhány percre. A fiatal nő munkából hazafelé tartott, ám a hóviharban elakadt az úton.

A múlt hét második felében az egész országot elért rendkívüli téli időjárás következményeként még szerdán is csaknem 3000 légijáratot töröltek a légitársaságok. Ezek több, mint 90 százaléka már csak egyetlen társaság, a Southwest Airlines üzemeltetésében közlekedett volna. Kedden az összes, mintegy 3200 járattörlés 84 százaléka tartozott Southwest légitársasághoz. Az elmúlt hat napban is ezt a közlekedési vállalatot érintette legsúlyosabban az időjárási helyzet. Az okok kiderítésére a kormányzat vizsgálatot kezdeményezett, Pete Buttigieg közlekedési miniszter a Southwest felelősségre vonását ígérte egy keddi televízióinterjúban, és úgy fogalmazott, hogy a légitársaság működése gyakorlatilag összeomlott a rendkívüli helyzetben.

A szövetségi Közlekedési Minisztérium (Department of Transportation) arra hívta fel a figyelmet, vizsgálni fogják, hogy légitársaságok eleget tettek-e kötelezettségüknek, biztosítottak – a törölt járatok utasainak étkezést és szállást, amíg nem tudták őket eljuttatni úticéljukhoz. Emellett azoknak az utasoknak, akik a járatuk törlése miatt elálltak az utazástól, vissza kell téríteni a repülőjegy árát – közölte a szövetségi minisztérium.

(MTI)