Teljes iskolabezárás a román fővárosban

Teljes iskolabezárás a román fővárosban

Iskolások és szüleinek kormányellenes tüntése Bukarestben 2017 februárjában. Kényszerszünet. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Durvul a járvány Romániában: Bukarestben jövő héten bezárnak minden iskolát, és Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap délután arról beszélt, a kormány biztosítja egy szülő fizetésének a hetven százalékát, amennyiben valakinek emiatt kell kimaradnia a munkából. A román fővárosban meghaladta a hármat az ezer lakosra eső fertőzések száma, ezért a kormány más szigorító intézkedésekben is gondolkodik, hogy megállítsa a járvány terjedését.

Szlovéniához hasonlóan vasárnap is megdöbbentően magas, húsz százaléknyi volt a pozitív tesztek aránya keleti szomszédunknál is: összesen 19 507 elvégzett tesztből így az elmúlt 24 órában 3920 fertőzést igazoltak vissza és hatvan új halálesetet jegyeztek fel a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Lassan betelnek a kórházak intenzív osztályai: az országban összesen 1048 intenzív terápiás ágy van, és ezek közül 749 foglalt, így egyre több megyében nem tudnak már új beteget fogadni.

A hétvégén volt egy olyan eset Temesváron, ahol egy súlyos állapotban lévő beteget csak azért tudtak lélegeztetőgépre tenni, mert pár perccel korábban meghalt valaki, így felszabadult egy ágy. „Hamarosan döntenünk kell, kit hagyunk meghalni” – fogalmazta meg a temesvári járványkórház főorvosa, Virgil Musta. Raed Arafat belügyi államtitkár cáfolta korábbi állítását, mely szerint azt mondta volna: „elvesztettük a Covid-19 elleni harcot.” Szerinte félreértették, ő egy fertőzött orvosnőről beszélt, aki egy hónapja harcolt a betegséggel, de elhunyt.

Címkék: Románia, koronavírus