Telt házzal és maszk nélkül dübörög Floridában a turizmus

Telt házzal és maszk nélkül dübörög Floridában a turizmus

Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vártak a Függetlenség Napjáig az amerikaiak, hogy együtt ünnepelhessenek, ahogy azt Joe Biden javasolta néhány napja: Florida megnyitotta kapuit és szinte egyből kitehette a „megtelt” táblát, annyi turista érkezett az elmúlt hetekben a napfény államába. A nyitás, az egyetemi tavaszi szünet és a hagyományos Szent Patrik napi buli összeért Miami Beachen és Fort Lauderdale-ben: szerda este telt házzal és maszk nélkül dübörögtek a nagy szórakozóhelyek Dél-Floridában. A Magyar Hang helyszíni tudósítója, Gurzó Ákos maszkban vágott neki az estének, de még így is érezte a rég nem tapasztalt kocsmaszagot.

Ezután a hosszú és kemény év után a Függetlenség Napja igazán különleges lesz. Nemcsak nemzetünk függetlenségét ünnepeljük majd, de a függetlenségünket a vírustól is. Az amerikaiak újra együtt ünnepelhetnek majd, igaz csak kisebb csoportokban – mondta Joe Biden egy hete a nemzethez intézett televíziós beszédében.

Az amerikaiak egy részét úgy tűnik annyira fellelkesítette ez az üzenet, hogy nem vártak július 4-ig, rögtön a szabadság ünneplésébe kezdtek azokon a helyeken, ahol ezt megtehették. Sokan az örök nyár, a pálmafák és a végeláthatatlan tengerpartok mellett döntöttek és megrohamozták Floridát. A napfény államában hétvégente már szinte lehetetlen hotelszobát találni a tengerparti városokban, még úgy is, hogy nem ritkák az 500–600 dolláros (155 ezer–185 ezer forintos) éjszakánkénti árak. Persze a bárok és az éttermek is tele vannak. Az autókölcsönzők pedig kifogytak a kabriókból.

Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang

A turistaáradat eddigi csúcsát szerda este érte el, három tényező együttállásával: a koronavírus miatti korlátozások eltörlése, az egyetemi tavaszi szünet és a Szent Patrik nap mind ürügyet adott az ereszd el a hajamra. Szerda késő délután Miami Beachen még csak gyülekeztek a bulizni vágyók az Ocean Drive art déco épületeinek bárjaiban és éttermeiben. Életkorban és etnikai háttérben is nagyon sokszínű volt a tömeg, egy dologban azonban szinte mindenki megegyezett: mintha megfeledkeztek volna az eddig több mint félmillió amerikai életét követelő járványról, szinte senkin nem volt maszk és senki nem tartotta be a javasolt távolságot.

Miami Beach után átautóztunk a tavaszi szünet hagyományos buliközpontjába, a negyven percre lévő Fort Lauderdale-be. Este hét körül itt már igazi partihangulat uralkodott, a két ikonikus helyen, a Rock Barban és az Elbow Roomban már telt ház volt. Maszk helyett itt is inkább maskarát viseltek az emberek: Írország védelmezőjének tiszteletére rengetegen öltöztek zöld jelmezbe. Sőt, maga Szent Patrik is végig vonult a sör áztatta promenádon. A legfurcsább dolog mégis az volt, hogy a gyomorforgató kocsmaszag szinte nosztalgikus emlékeket ébresztett bennem, felidézte azokat az időket, amikor ez a látvány és szag a mindennapok része volt a világ bulinegyedeiben péntek és szombat éjszaka.

Egy év folytonos karantén és megszorítások árnyékában furcsának tűnhet, de a floridai bulizók nem szegték meg a törvényt azzal, hogy nem viseltek maszkot és nem tartották be a távolságot. Az állam republikánus kormányzója ugyanis feloldotta ezeket a korlátozásokat. Szinte egyfajta bátorításként Fort Lauderdale helyszínre vezényelt rendőrein sem volt maszk, sőt a bikinis lányoktól sem tartottak semmilyen távolságot, amikor azok szelfizni akartak velük.

Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang

Florida a szabadság és a szabadságvágy államává vált a koronavírus-járvány szorongatta országban. Az itteni trendek azonban nem egyedüliek Amerikában: több mint kéttucat további államban szintén nincs semmilyen korlátozás érvényben.

A tagállami szinten eldöntött nyitások ellenére a szövetségi kormány és a járványügyi központ is óvatosságra inti az embereket és arra kéri őket, tartsák be a már megszokott korlátozásokat, hogy minél hamarabb véget vethessenek a járványnak.

Megisszák-e a levét a floridaiak a szabadságnak?

Floridában napjainkban olyan az élet, mintha meg sem történt volna életünk eddigi legnagyobb világjárványa. De vajon megfizet-e a napfény állama ezért a szabadságért? Az adatok és előrejelzések most azt mutatják, hogy nem.

Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang

A University of Washington előrejelzése szerint a nyitás ellenére nem kell harmadik hullámtól tartani Floridában. Még a legrosszabb forgatókönyv is csak a járvány elhúzódásával számol, a legvalószínűbb szcenárió szerint pedig a napi új fertőzöttek száma folyamatosan csökkenni fog majd, mire június végére szinte teljesen ellaposodik a körbe. A floridai trendek nagyjából megegyeznek az országos folyamatokkal, igaz, az egész Egyesült Államokat tekintve az előrejelzés elképzelhetőnek tart még egy kisebb hullámot.

Maszk helyett és mellett is oltanak

A kezdeti nehézségek ellenére az Egyesült Államok mára a világ vezetői közé tartozik a beadott oltások számát tekintve. A 330 milliós országban több mint 115 millió oltást adtak be eddig. Az amerikaiak mintegy 23 százaléka már legalább az egyik vakcinát megkapta, 12 százalékuk pedig már teljesen védett – derül ki a járványügyi hivatal adataiból.

Az amerikai kormány tervei szerint legkésőbb május elsejéig minden felnőtt számára elérhetővé teszik a regisztrációt, a hónap végére pedig mindenkinek elég oltás is rendelkezésre áll majd.

Az Egyesült Államokban jelenleg három vakcinát alkalmaznak: a Pfizer–BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagát. Orosz és kínai vakcinák bevetése nem merült fel Amerikában. 

Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang
Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang
Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang
Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang
Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang