Terrorista ideológia hívévé minősítették Navalnijt

Terrorista ideológia hívévé minősítették Navalnijt

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szökevényből terrorista ideológiát valló személlyé minősítették át Alekszej Navalnijt – derült ki egy a férfi nevében közzétett Instagram-bejegyzésből, amelyet az MTI idézett. Az orosz ellenzéki politikust egy bizottság elé idézték, és megszavazták, hogy szökésre hajlamos személy helyett tekintsék inkább szélsőséges és terrorizmusgyanús embernek.

A bejegyzés szerint Navalnij ezt jó hírnek tartja, mert a szélsőséges és a terrorista profilnyilvántartás szerinte nem olyan fárasztó, mint a szökevény. Az új minősítés alapján nem kell folyamatosan ellenőrizni a politikust.

Navalnijt a moszkvai előzetes letartóztatási központban vették még nyilvántartásba mint szökésre hajlamos személyt, a státusza pedig ez maradt a börtönbe való átszállítása után is. Ami azt jelentette, hogy az egyik fegyőr éjszaka óránként az ágya mellé állt, videófelvételt készített róla, közben pedig fennhangon beszélt, hogy felébressze.

A politikus jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti Pokrovban. A büntetést gazdasági bűncselekmény miatt szabták ki, közben pedig a felfüggesztett szabadságvesztést is letöltendőre módosították, miután állítólag sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Mindezt aközben, hogy épp Németországban lábadozott a valószínűleg idegméreggel elkövetett támadás után. A Navalnijjal szembeni ítélet a nemzetközi közösség szerint politikailag motivált, így azt vissza kellene vonni.