The New York Times: Biden nehezen dönt, lobbanékony természetű és türelmetlen

The New York Times: Biden nehezen dönt, lobbanékony természetű és türelmetlen

A kétnapos látogatásra Ukrajnába érkezett Joe Biden amerikai alelnök Kijev Boriszpili repülőterén 2014. április 21-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Makszimov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök nehezen dönt, lobbanékony természetű és türelmetlen – többek között ezekkel a tulajdonságokkal jellemzi hétvégi összeállításában az amerikai elnököt The New York Times. Az egyébként liberális, sok esetben a demokratákkal szimpatizáló napilap az amerikai elnök több mint két tucat volt és jelenlegi kollégájával készített interjút. Ezek alapján nyújt áttekintést arról, hogy „Biden hogyan dolgozik elnökként, miként tárgyal, kitől kér tanácsot amióta elfoglalta azt az irodát, amelyért több mint három évtizeden át küzdött”.

Az átfogó portréból olyan politikus képe rajzolódik ki, aki – a lap megfogalmazásában – korántsem az a „közvetlen ember”, mint amilyennek a sajtó láttatja, és a külvilág látja őt. „Hirtelen haragú, hajlamos a dühkitörésekre a munkatársaival. Mondjuk ki egyszerűen: »rájuk förmed«” – írja a patinás amerikai lap. Bár később megjegyzik: Biden dührohamai soha nem olyanok, mint elődje, Donald Trump kifakadásai voltak.

– A gyors döntéshozatal nem Biden úr stílusa – fogalmaz a lap. Példaként a vélhetően Oroszország részéről az amerikai kormányt és ipart ért „valaha volt legnagyobb kibertámadásra” adott válaszlépésekről szóló döntést hozták fel. Biden március végén azt mondta nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannek: „Viszonylag gyorsan kell lépnem.” A cikk szerint annak ellenére, hogy elnöksége első két hónapját Biden azzal töltötte, hogy döntsön az orosz lépésekre adandó reakcióról, az elnök még márciusban is újabb és újabb tanácskozásokat hívott össze, mielőtt határozott volna.

– Van egyfajta mantrája: soha nem szolgálhatsz nekem túl sok részlettel – véleményezte az elnököt Sullivan a The New York Times munkatársának. A cikk szerint az elnök órákig tartó, részletekbe menő tárgyalásokon vesz részt politikai szakértőkkel, mielőtt bármilyen következtetésre jutna. Ezt a Fehér Ház munkatársai „szókratészi útnak” nevezik, amelynek során Biden hajlamos haragra gerjedni, amennyiben nem kap választ a kérdéseire és ilyenkor „frusztráltsága dühössé teszi, amelyhez gyakran káromkodás társul”.

Az MTI által is idézett portré szerint a „lobbanékony természetű” elnöknek – aki megszállottja a részleteknek – napokba, vagy hetekbe is telhet, mire döntést hoz valamiről. Meginterjúvolt munkatársai példaként említik azt az esetet, amikor Biden többször késleltette a döntését arról, hogy hány illegális bevándorlót engedjenek be az Egyesült Államokba. Ezzel pedig „a szövetségeseit és az ellenfeleit egyaránt feldühítette”. A The New York Times szerint ez a fajta kormányzási módszer „ellentmondásba kerülhet a világjárvánnyal és a gazdaság helyreállításával küzdő ország sürgős ügyeivel.”

Egy, az elnökhöz közel álló tanácsadóra hivatkozva a lap azt állítja: „Biden nem hajlandó vagy nem képes túllépni a szokásain”. Időre van szüksége egy téma feldolgozásához. A cikk szerint az elnök tanácskozásai gyakran elhúzódnak és sokszor éjszaka hívja fel telefonon tanácsadóit. Közvetlen kollégáira hivatkozva azt is írják Bidenről, hogy szokása hirtelen megszakítani ezeket a beszélgetéseket. „Lerakja a telefont, ha úgy érzi, valaki az ő idejét pazarolja” – fogalmaztak a munkatársak, akik szerint az elnöknek nincs türelme azokkal a tanácsadóival, akik nem tudnak válaszolni a kérdéseire. „A lehető legfelkészültebbnek kell lenned. Minden elképzelhető kérdésre, amely csak felmerülhet, tudnom kell a választ” – mondta Dylan Loewe, Biden egykori beszédírója.

A lap szerint az elnök stábja mostanra megtanulta a szokásokat és 15 perces szünetekkel tűzdelik tele a napirendjét, mert tudják, hogy nem fogja időben befejezni a tárgyalását.

A The New York Times még néhány, elemzők szerint lényegtelen tudnivalóval is megismerteti olvasóit: például azzal, hogy az elnök mit szokott ebédelni és vacsorázni, és hogy odaadó nagyapa. Ezen kívül fontosnak tartják azt is tudatni, hogy az elnök munkatársaival közölték, „rendezvényeken ne szolgáljanak fel leveles zöldségeket, mert Biden nem akarja, hogy olyan fotók készüljenek róla, amelyeken a fogai közt zöldségmaradványok látszanak”.