Új TikTok-trend terjed? Mozikban randalíroznak a fiatalok

Új TikTok-trend terjed? Mozikban randalíroznak a fiatalok

Fotó: Unsplash/Felix Mooneeram

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több németországi moziban is randalíroztak fiatalok a hétvégén, a filmvetítés befejezését előidézve. A rendőrségnek is be kellett avatkozni, a hatóság szerint egy TikTok-trend állhat a háttérben.

A német sajtóban megjelent beszámolók szerint egy esseni moziban több látogató randalírozott és ami miatt leállították a Creed III. című film vetítését. A város rendőrségének közleménye szerint a vendégek egy része a vetítés közben felállt és átmászott az üléseken. Rágcsálnivalóval is dobálták a többi nézőt. A személyzet leállította a filmet, és a 440 nézőt kitessékelte a teremből. „Mivel a hangulat felforrósodott, és csaknem 40 látogató továbbra sem akarta elhagyni a mozit, több járőrkocsi is érkezett” – folytatódott a közlemény. A rendőrség szerint az ámokfutás valószínűleg a TikTok egyik trendjéhez kapcsolódik. „Itt egyesek olyan antiszociális viselkedést mutatnak be, amely a mozifilm törléséhez vezet” – magyarázták. „Az, hogy ez sok tisztességes ember estéjét rontja el, úgy tűnik, a legkevésbé sem érdekli a bimbózó »közösségi média sztárokat« és a leendő »influenszereket«” – tették hozzá. A rendőrség ugyanakkor azt is közölte, hogy bűncselekmény nem történt, de a mozi üzemeltetője kártérítési igényt benyújthat a rendbontókkal szemben.

Az essenihez hasonló esetet jelentettek egy brémai moziból is. Az ottani rendőrség szerint több fiatal látogató szombat este popcornt és nachót dobált egymásra. Valamint a moziban és a mozin kívül is „dulakodások és tumultusok” voltak, ökölharccal, a filmvetítés pedig félbeszakadt. Itt is sok rendőrt kellett bevetni, letartóztatások is történtek, eljárás indult testi sértés miatt.

A közszolgálati WDR azt írta hírportálján, hogy a Creed III úgy tűnik, hogy más mozikban is feszültséget okoz. Egy klevei mozi leállította az online foglalásokat a filmre, mert korábban „számtalan hamis foglalás volt”, a péntek esti vetítésen pedig számos italos és popcornos pohár ömlött ki a nézőtéren. Azt ugyanakkor hozzáteszi a portál, hogy nem világos, hogy a klevei incidensek mögött is a TikTok trend áll-e. Emellett krefeldi és hamburgi mozikban történt további incidensekről is érkeztek jelentések – írták.

A Berliner Zeitung mindezzel összefüggésbe hozza, hogy Hamburgban több száz fiatal vonult végig szombaton a belvároson, ahol járókelőket zaklattak, rendőrökre támadtak és megbénították a forgalmat. Az eset előzménye, hogy egy internetes felhívás szerint valaki ruhákat osztott volna, ám nyoma sem volt. Sok fiatal nagyon agresszívan reagált, a járókelőket zaklatták hangos kiabálással, szidalmazással, úgyhogy a rendőrség nagy kontingenssel vonult ki. A rendőröket üvegekkel és petárdákkal dobálták meg, akik közül néhányan könnyebben megsérültek. A fiatalok viccesnek találták, hogy balhét okoztak. A Berliner Zeitung cikke szerint emellett az essenihez és a brémaihoz hasonló incidensek Lüdenscheidben és Bochumban is történhettek.