Timothy Garton Ash: Orbán a hatalomban és a vagyonban érdekelt

Timothy Garton Ash: Orbán a hatalomban és a vagyonban érdekelt

Timothy Garton Ash (Fotó: Oxfordi Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Populista korszellem, a brexit mint Trianon párhuzama és a fiatal Orbán Viktor – Timothy Garton Ashsel, az Oxfordi Egyetem világhírű professzorával, a közép-európai rendszerváltásokat belülről, személyesen is megélő történészével beszélgettünk.

(...)

– Ha már populisták: hogyan ismerte meg Orbán Viktort, és milyen emlékei vannak vele kapcsolatban?
– Elég ironikus, de Kis János mutatta be még nekem mint a fiatal liberális modern generáció fényes reménységét. És abban teljesen igazunk volt, hogy felismertük a politikai potenciálját, ami kiemelkedő. (…) Ezt nyilván sok embertől lehet hallani, de én úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna. Ma azonban úgy nézek rá, mint aki alapvetően a hatalomban és a vagyonban érdekelt.

(...)

– Budapest egyfajta új Isztambul, amely megmutatja, merre tovább?
– Az új könyvemhez elég sok kutatást végeztem. Úgy gondolom, hogy a kelet-közép-európai spektrumon Magyarország az extrém példa: ez az az ország, ahol a liberális demokráciát a leginkább erodálták, amit főleg Orbán alkotmányozó többsége tett lehetővé. Ebben az értelemben Magyarország a próba az Európai Unió számára, mert nincs még egy olyan tagállam, amely – az egyébként elég óvatos és rendszeres elemzéseket készítő – Freedom House szerint csak részlegesen lenne szabad. Ha tehát Orbán egy időjós a liberális nyugat-európaiak számára, akkor Magyarország az időjós az EU belső demokráciája számára.

(...)

Meddig tarthat a populista korszak? Mit vár a decemberi előre hozott brit parlamenti választástól? Mit szólna egy esetleges második brexitreferendumról? Harminc év telt el 1989 óta, mik az emlékei a rendszerváltásról? Mi volt a folyamat fókusza, és mik voltak az esetleges mulasztások? Milyennek látta a rendszerváltás idején Orbán Viktort? Sokszor találkozott, beszélt azóta Orbánnal? Van-e még valódi demokrácia Magyarországon? Lehetséges a nyugatról való demokráciaépítés? A válaszokat keresse a Magyar Hang november 15-én megjelent 2019/46. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/46. számban? Itt megnézheti!