Tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt hazarendelték a thaiföldi magyar nagykövetet

Tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt hazarendelték a thaiföldi magyar nagykövetet

Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára beszél a Magyarországon akkreditált konzuli képviseletek munkatársainak részvételével tartott gazdaságdiplomáciai fórumon Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 17-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlanul nemcsak hazarendelték bangkoki állomáshelyéről Bus Szilvesztert, a Thaiföldön szolgáló magyar nagykövetet, hanem el is bocsátották a Külgazdasági- és Külügyminisztérium kötelékéből, méghozzá a hivatalos indoklás szerint tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt – tudta meg a hvg.hu. Mindez már hetekkel ezelőtt történt, a nagykövetség honlapján pedig már nem is szerepel Bus Szilveszter neve, helyette ideiglenes ügyvivő irányítja a diplomáciai kirendeltséget. Bus déli nyitásért felelős helyettes államtitkár is volt 2017-ig.

Az MSZP-s Mesterházy Attila egy Facebook-videóban azt mondta, választ vár a külügyminisztertől, hogy miért rendelték azonnali hatállyal haza Magyarország bangkoki nagykövetét. Hozzátette: Bus Szilveszternek nem járt le még a megbízatása, idő előtt rendelték haza, korábban pedig élvezte a Fidesz bizalmát, hiszen helyettes államtitkárként tevékenykedett”. „Nagy a hallgatás. (…) Volt arra példa, hogy a Külügyminisztérium agyonhallgatott egy nagyköveti hazarendelést, ez Kaleta Gábor ügye volt” – mondta Mesterházy, aki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

A Külügyminisztérium megerősítette a Hvg.hu-nak, hogy Bus Szilvesztert visszahívták Bangkokból és már nincs is a külügy állományában. Azt írták: „Bus Szilveszter 1991 óta volt a Külügyminisztérium állományában. Bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult, már nincs a KKM állományában.” Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy a visszahívás hátterében vajon az áll-e, hogy Bus Szilveszter nem megfelelő, semmiképpen sem diplomatához méltó viselkedést tanúsított.

A Hvg.hu-nak több, egymástól független külügyes forrás is azt állította, hogy Bus hazarendelése mögött olyan magánéleti okok húzódnak, amelyek valamelyest hasonlítanak az egykori perui nagykövet, Kaleta Gábor hazahívásához, azonban szó sincs arról, hogy nála is gyermekpornográf felvételeket találtak volna. Úgy tudják, ezúttal az egyik magyar titkosszolgálat, az Információs Hivatal derítette ki, milyen szabadosan élt Thaiföld fővárosában a kirúgott diplomata.

„Thaiföld a szexturisták egyik kedvelt célpontja” – utalt a Hvg.hu-nak egy, az ügyre rálátó diplomáciai forrás arra, milyen okok húzódnak meg Bus hazahívásában.

Címkék: nagykövet