Tizennégy órán át hallgatták ki az orosz állami tévében tiltakozó tévés szerkesztőt

Tizennégy órán át hallgatták ki az orosz állami tévében tiltakozó tévés szerkesztőt

Marina Ovszjannikova és ügyvédje a moszkvai illetékes bíróságon 2022. március 15-én (Fotó: @SobolLubov/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról percről percre tudósításunkban már beszámoltunk: 30 ezer rubeles (mintegy 245 eurós) pénzbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság azt az orosz tévés szerkesztőt, aki még hétfőn este egy háborúellenes táblával a kezében rontott az orosz állami 1-es csatorna esti hírműsorába, és az adásban is jól látható táblát tartott fel, amelyen a következő felirat szerepelt: „Állítsátok le a háborút, ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek!”

Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség szerint Marina Ovszjannikova a tüntetésekkel kapcsolatos jogszabályok megsértésében találta bűnösnek a törvényszék. Az orosz kormánytól független Meduza portál közben azt jelentette, a tévés szerkesztő a még élő adásban elkövetett tiltakozása előtt felvett videófelvételért kapott bírságot. Ha ez utóbbi az igaz, akkor lehet még a tévés akcióért újra bíróság elé kell állnia. Korábban azt jelentették, szerkesztőt „nyilvános rendezvény jogosulatlan megszervezésével", és nem az új orosz törvénnyel vádolták meg, amely bünteti „az orosz fegyveres erőkről szóló hamis információk terjesztését”. Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő huliganizmusnak nevezte Ovszjannikova tettét, amivel nekik semmi teendőjük nincs.

A tárgyalása után, ahogy a BBC jelentette, megszólalt a tévés szerkesztő. Az egyébként két gyermekes anya, Marina Ovszjannikova arról beszélt, tárgyalása előtt 14 órán át hallgatták ki a hatóságok anélkül, hogy kapcsolatba léphetett volna az ügyvédjével, vagy felhívhatta volna a családját. „Ez az én háborúellenes kiállásom volt. Egyedül hoztam meg ezt a döntést, mert nem szeretem, hogy Oroszország elindította ezt az inváziót. Nagyon szörnyű” – mondta a BBC-nek Ovszjannikova, miközben elhagyta a bíróság épületét.

Az akciója előtt felvett és kiposztolt videóüzenetében a tévés szerkesztő arról beszélt: „Csak némán néztük ezt az embertelen rezsimet. Szégyellem magam, hogy megengedtem magamnak, hogy a televízió képernyőjéről hazudjak. Szégyellem, hogy megengedtem, hogy az oroszokat zombikká változtassák.” Ovszjannikova akciója abból a szempontból meglepő, mivel beszámolók szerint a tévés szerkesztő soha nem beszélt a politikára, leginkább a két gyerekéről, kutyákról és házakról szeretett csevegni.

Az orosz tévéssel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, Franciaország erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy védelmet nyújtson neki, akár a nagykövetségen, akár menedékjogon keresztül, és kijelentette, hogy a Putyin elnökkel folytatott következő beszélgetésén megvitatja ezt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is dicsérte őt, amiért „elmondta az igazat”.

Közben egyébként beadta lemondását az orosz állami 1-es csatorna brüsszeli tudósítója – írja a BBC. Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség szerint Vadim Gluszker még március elején hagyta abba a munkát, távozását egészségügyi okokkal indokolva, így az ügynek e szerint nem lehet köze Ovszjannikova tiltakozásához. Ahogy azonban a BBC megjegyzi, az állami adó egy másik tévébemondója korábban már szintén a háború miatt felállt, és el is hagyta Oroszországot. A brit közszolgálati adó információi szerint egyébként az orosz csatorna párizsi tudósítója, Zana Agalakova is beadta lemondását, igaz, ez utóbbi értesülést egyelőre nem erősítették meg.

Sajtófronton keddi hír még, hogy újabb nyugati újságíró, ezúttal az amerikai republikánusokhoz közeli Fox News hírcsatorna operatőre vesztette életét Ukrajnában. Az amerikai tévétársaság szerint a 39 éves brit Pierre Zakrzewskit munka közben ölték meg, miközben a Kijev környéki harcokról jelentett. Az amerikai operatőr kollégája, Benjamin Hall megsérült, amikor járművüket tűz alá vették még hétfőn az ukrán fővárostól mintegy 20 kilométerre északnyugatra, Horenkában – közölte a Fox News vezérigazgatója, Suzanne Scott. Zakrzewski számos konfliktuszónában, így Irakban, Afganisztánban és Szíriában is dolgozott korábban.

Zakrzewski egyébként második amerikai sajtómunkás, aki életét vesztette munkavégzés közben Ukrajnában. Korábban a szintén amerikai Brent Reno videós újságíró, dokumentumfilm rendező is meghalt egy kijevi ellenőrzőpontnál, Irpinyben. Ukrán ombudsmani közlés szerint a két amerikain kívül még további két ukrán újságíró – Viktor Dudar újságíró egy Nyikolajev melletti tűzharcban, Jevheny Szakun operatőr egy kijevi rakétatámadásban – halt meg az orosz invázióról tudósítva.

FRISS: Egy újabb hír szerint Pierre Zakrzewski mellett egy másik ukrán újságíró, a Fox két munkatársával utazó Olekszandra Kuvsijnova is meghalt a hétfői támadásban. Így eddig két amerikai, és három ukrán sajtómunkatárs vesztette életét tudósítás közben.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja!