Tízezreket már leteszteltek Szlovákiában

Tízezreket már leteszteltek Szlovákiában

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó kezében egy koronavírus-tesztre levett vizsgálati mintával Németországban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csaknem 84 ezer koronavírus-tesztet végeztek el Szlovákiában, ahol a teljes lakosság szűréséről döntött a kormány. Az Új Szó beszámolója szerint eddig majdnem 3 ezer fertőzöttet azonosítottak. Ez nagyjából 3,5 százalékos fertőzöttséget mutat eddig.

Igor Matovic kormányfő egy hete jelentette be, hogy Szlovákiában az ország egész lakosságát tesztelni fogják. Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető. A részvétel alapvetően önkéntes, aki azonban nem vesz részt rajta, annak kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia.

Közben életbe lépett a kijárási tilalom az államban. Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.