Tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak Konstancában, mint amennyi romba döntötte Bejrútot

Tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak Konstancában, mint amennyi romba döntötte Bejrútot

Konstanca, kikötő (Forrás: Wikipédia, Készítette Acaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A romániai Konstanca kikötőjében mintegy 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, de Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs veszély, hiszen a román hatóságok szigorúan betartatják a veszélyes anyagok tárolására, mozgatására vonatkozó európai szabályokat – írja a Euronews.

A bejrúti robbanás után a romániai sajtó és a román hatóságok is azonnal vizsgálni kezdték, hogy veszélyt jelent-e Marosvásárhelyre a város peremén működő Azomures műtrágyagyár. Az üzem többek között ammónium-nitrát alapú műtrágyát is gyárt. Arról a vegyületről van szó, amely Bejrútot romba döntötte a minap. A vizsgálatok arra is kiterjednek, hogy milyen mértékben veszélyeztethetik Konstanca lakosságát a kikötőben tárolt és rakodott veszélyes anyagok.

A romániai tengeri kikötők igazgatósága csütörtökön közölte, hogy a konstancai kikötőben jelenleg közel 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak. Ez mintegy tízszerese annak a mennyiségnek, amely Bejrútban felrobbant.

Az igazgatóság közlése szerint öt társaság rakodik és tárol ideiglenesen ammónium-nitrátot Konstancán, mindegyik a katasztrófavédelem engedélyével, és a vonatkozó európai szabályozások szigorú betartásával.

Az igazgatóság azt is tudatta, hogy a jelenleg tárolt mennyiség átlagosnak mondható. Az év eleje óta több mint 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak Konstancán tengeri és folyami hajókba.

A marosvásárhelyi Azomures társaság hangsúlyozta, hogy a gyár területén nem tárolnak nagy mennyiségű ammónium-nitrát alapú műtrágyát. A terméket a gyártás után azonnal értékesítik, és elszállítják.

A gyár azt is közölte, hogy az általuk gyártott műtrágya magától nem gyulladhat meg, nem robbanhat fel, tehát nem veszélyes, ha a tárolásánál, mozgatásánál betartják a vonatkozó európai normákat. A műtrágya csak akkor bomolhat fel veszélyes anyagokra, ha hőnek vagy tűznek van kitéve.