Több francia bíróság is felfüggesztette a kötelező kültéri maszkhasználatról hozott határozatot

Több francia bíróság is felfüggesztette a kötelező kültéri maszkhasználatról hozott határozatot

Fotó: dronepicr, Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A párizsi közigazgatási bíróság felfüggesztette csütörtökön a párizsi prefektúrának azt a határozatát, amely alapján a koronavírus-járvány megfékezése céljából december 31. óta kötelező a maszkviselés a kültereken a francia fővárosban – tudta meg az AFP hírügynökség hivatalos forrásokból.

Csütörtökön a versailles-i adminisztratív bíróság hozott olyan döntést, amely felfüggesztett egy hasonló helyi határozatot a Versailles körüli Yvelines megyében, arra hivatkozva, hogy az intézkedés „szélsőséges, aránytalan és nem megfelelő megsértése az egyéni szabadságnak”.

A párizsi közigazgatási bíróság pénteken teszi közzé hivatalosan a döntését. A párizsi prefektúra addig nem kívánta kommentálni a döntést, amíg nem kapja kézhez a felfüggesztésről szóló ítéletet. „Miután se nem szükséges, sem nem szigorúan arányos, a közigazgatási bíróság a felfüggesztés mellett döntött” – mondta az AFP-nek Jean-Baptiste Soufron ügyvéd, aki a határozat felfüggesztését kérte a bíróságtól.

Franciaországban az új típusú koronavírus omikron változatának futótűzszerű terjedése miatt a kormány a hónap elején szigorításokat léptett életbe a maszkviselést illetően: minden nyilvános zárt helyen, a tömegközlekedési járműveken, vasúton, repülőn és taxikban 6 éves kortól kötelező a maszkviselés, a korábbi 11 év helyett. Eközben több nagyváros és megye prefektúrája a kültéri maszkviselést is kötelezővé tette.

A kormány elképzelése szerint a nyár óta érvényben lévő védettségi igazolást néhány napon belül felváltja az oltási igazolás, amely gyakorlatilag a kötelező oltásnak felel meg. A törvénytervezet értelmében nyilvános helyekre a jövőben kizárólag a három oltást kapók léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

Jóllehet a szenátus szerda este módosításokkal elfogadta a kormány javaslatát, a szöveg végső változatról a parlament két háza vegyes bizottságának csütörtökön nem sikerült kompromisszumos megoldást találnia, ezért a szöveg péntektől visszakerül a nemzetgyűlés elé második olvasatra, amelyről a hétvégén vagy a jövő hét folyamán tarthatják a végszavazást.

Olivier Véran egészségügyi miniszter reményei szerint – aki csütörtökön egyébként bejelentette, hogy karanténba vonult, miután elkapta a koronavírust – az oltási igazolás január 20-án léphet életbe. A jobbközép Köztársaságiak azonban előzetesen jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál kívánják megtámadni a szöveget, ami tovább késleltetheti az intézkedés bevezetését.

(MTI)

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Apokalipszis, Eurovízió, cancel culture