Több mint 400 halottat találhattak Bucsában, köztük gyerekeket is

Több mint 400 halottat találhattak Bucsában, köztük gyerekeket is

Önkéntesek egy civil holttestét készülnek nejlonzsákba helyezni a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 165 gyermek halt meg az ukrajnai vérontás kezdete óta, és 266 megsérült – jelentette kedden az Interfax-Ukrajna Hírügynökség, a háborús bűnökkel foglalkozó katonai főügyész adatait idézve.

Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere eközben arról számolt be, hogy a hetek óta ostromolt Mariupolban már ötezerre tehető a civil halálos áldozatok száma, miközben az ukrán honvédő erők 20 ezer orosz katonával végeztek.

Akár csak Volodimir Zelenszkij elnök, vasárnap Klicsko is ellátogatott a fővároshoz közeli Bucsába, ahol a visszavert orosz megszállók brutális módon kivégezték a városban maradó, fegyvertelen lakosságot. A legfrissebb hírek szerint már több mint 400 áldozatot találtak az ukrán erők – a nőket megfojtották, többeket megerőszakoltak haláluk előtt. Az áldozatok közül sokakat hátrakötözött kézzel lőttek le, a férfiakat megkínozták kivégzésük előtt.

Az ukrán főpolgármester agyonlőtt idős asszonyt is látott a településen, és olyan, golyók lyuggatta autókat, melyekre cirill betűkkel a „Gyerekek” szót írták ki, ezzel kérve könyörületet az utasoknak. Az orosz fegyveresek azonban a gyerekeket sem kímélték: a Mirror idézi Jevgenyij Szpirin, a Babel.ua-nak dolgozó ukrán riporter beszámolóját: ő arról beszélt, hogy Bucsában több megkötözött, agyonlőtt gyermeket is találtak. Ezt az értesülést ugyanakkor más forrásokból még nem erősítették meg.

Klicsko arra kér minden európai államot, hogy fejezzék be végleg a kereskedést Oroszországgal, hiszen minden egyes, Moszkvának utalt euróhoz ukránok vére tapad, és az agresszor hadseregét táplálja.

Az ukrán hírszerzés eközben azonosíthatta a mészárlás feltételezett felelősét: Omurbekov Azatbek Azanbekovics alezredest, aki a 64. számú motorizált lövészdandárt vezetve követhette el a bucsai vérontást: Azatbek és egysége valószínűleg Oroszország keleti, szibériai régiójából érkezett.

(Mirror, BBC, Index)