Több mint háromezer illegális fegyvert adtak le az emberek Szerbiában

Több mint háromezer illegális fegyvert adtak le az emberek Szerbiában

A belgrádi iskolai vérengzés helyszíne (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerbiában eddig több mint háromezer illegális lőfegyvert, 125 ezer lőszert és 150 robbanószerkezetet adtak le az államnak annak az akciónak a keretében, amelyet a belügyminisztérium indított el az illegális fegyvertartás felszámolása érdekében.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint a május 8. és június 8. közötti akció keretében – amelynek során bárki, bármilyen szankció nélkül leadhatja illegálisan tartott fegyvereit és lőszereit – két nap alatt több fegyvert adtak át, mint az előző évekbeli hasonló akciók keretében összesen. A fegyverleadási amnesztiát annak hatására hirdette meg a kormány, hogy a múlt héten két lőfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt.

Múlt szerdán egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Az iskolában a tragédia miatti szünet után szerdán újrakezdődött volna a tanítás, de a tanárok egyelőre csak beszélgetnek a gyerekekkel. Az általános iskola szülői tanácsa az intézmény vezetésével közösen úgy döntött: soha többé nem használják azt a termet, amelyben a tömeggyilkosság történt, hanem emlékszobává alakítják át. A szülői tanács egyben azt is követelte, hogy korszerűsítsék az iskola épületét a következő tanév kezdetéig, a diákoknak pedig ne kelljen látniuk olyan más termeket, sőt, a folyosót sem, ahol az ámokfutás történt. Ezzel összefüggésben Rade Basta gazdasági miniszter a közösségi médiában arról írt, hogy véleménye szerint az iskola épületét le kellene rombolni, a helyén pedig emlékparkot kellene kialakítani az áldozatoknak. A múlt szerdai esetet követően a szerb kormány több intézkedést is bevezetett, valamint kilátásba helyezett, ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, illetve megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését. Ez utóbbi azért merült fel, mert a gyilkos hetedikes diák még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket. Szerdán az utcai ámokfutó apját is elfogták. A férfinál nagy mennyiségű lőszert és néhány pisztolyt, valamint fegyveralkatrészt találtak. A rendőrség fegyverek és robbanószerek illegális előállításával, tartásával, viselésével és kereskedelmével gyanúsítja.

Aleksandar Vucic szerb államfő a szerb közszolgálati televízió vasárnap esti műsorában arról beszélt: olyan drákói büntetéseket vezetnek be az illegális fegyverbirtoklásra, hogy senki nem akarja majd elmulasztani engedély nélkül tartott fegyvere leadását. Fegyvertől, illetve lőszertől függően 5-15 év közötti börtönbüntetésre számíthat az, akinél ilyet talál a rendőrség, és semmilyen kifogásra nem lesznek tekintettel. A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Lapunk a héten a belgrádi iskolai lövöldözés helyszínén járt, amelyről pénteken megjelenő lapszámunkban hosszú riportot közlünk.

(MTI)

 

Címkék: Belgrád