Több mint húszezer zsidó menekült el Oroszországból Ukrajna megtámadása óta

Több mint húszezer zsidó menekült el Oroszországból Ukrajna megtámadása óta

Pinchas Goldschmidt rabbi (Fotó: CONFERENCE OF EUROPEAN RABBIS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajna elleni agresszió februári megindítása óta 20.500 zsidó ember hagyta el Oroszországot és települt Izraelbe, mivel féltek attól, hogy a hatalom előbb-utóbb bűnbakot csinál belőlük. Oroszországban annak előtte 165 ezer zsidó élt, tehát jelentősen, legalább nyolcadával csökkent az oroszországi zsidó népesség. Ezek csak az Izraelbe települtek adatai, feltehetően több ezren vannak, akik más országokba költöztek.

Elhagyta Oroszországot az orosz főrabbi, Pinchas Goldschmidt is, aki 1993 óta vezette az oroszországi zsidókat. Korábban nagyon büszke volt arra, hogy a Szovjetunió összeomlása után szinte a semmiből teremtették újra a zsidó közösséget Oroszországban. Alig két héttel az ukrajnai invázió kezdete után azonban családjával Magyarország érintésével Izraelbe távozott, majd lemondott. 

Minderre Goldschmidt az ukrajnai agresszió elleni tiltakozásképpen határozta el magát. „Úgy éreztem, tennem kell valamit, hogy kinyilvánítsam teljes elhatárolódásomat és egyet nem értésemet Ukrajna inváziójával szemben. de magamat sodortam volna veszélybe, ha ezt úgy teszem, hogy Moszkvában maradok” – nyilatkozta a volt főrabbi a BBC-nek.

Bár egyes oroszországi zsidók kritizálták Goldschmidtet, mondván, ő távozott, de felszólalásával a maradókat sodorta veszélybe, a volt főrabbi szerint a közösség nagy része támogatta a döntését. 

Egyelőre nem tapasztalni az antiszemitizmus felélénkülését Oroszországban, így az aktuális események fényében nehezen érthető, hogy miért élénkült fel ennyire a zsidó kivándorlás Izraelből. de mint Anna Shternshis, a Torontói Egyetem jiddis tudományok professzora fogalmazott, „minden alkalommal, amikor valami történt Oroszországban, akármilyen változás vagy nyugtalanság tört ki, a zsidók mindig veszélyben voltak.”