Több mint két órán át tárgyalt Biden és Putyin

Több mint két órán át tárgyalt Biden és Putyin

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt 2021. június 16-án (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két óránál is hosszabb ideig tartott az a videótanácskozás, amelyen Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélgettek egyebek mellett az ukrajnai helyzetről.

A tanácskozás zárt, védett videokapcsolaton zajlott, az eseményről csak az elnökök kölcsönös üdvözlését hozták nyilvánosságra – írja az MTI rövid összefoglalójában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője előzetesen az eszmecsere várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

Több hírszerzési jelentés szerint Oroszország elhúzódó konfliktusra készül Ukrajnában, miután ismét jelentős mennyiségű katonai járművet és katonát csoportosított a közös határra. Az orosz csapatmozgások alapján az ukrán kormány és az amerikai vezetés is attól tart, hogy a Kreml invázióra készül.

Korábban arról volt szó, hogy az amerikai elnök a videótanácskozáson belengeti, milyen szigorú szankciókkal sújtják az oroszokat, ha azok megtámadnák Ukrajnát. 

Egyelőre nincs arról információ, miben egyeztek meg az elnökök.