Több mint nyolcszáz civil rekedhetett a szjevjerodonecki Azot vegyi gyárban

Több mint nyolcszáz civil rekedhetett a szjevjerodonecki Azot vegyi gyárban

A szinte teljesen lerombolt szjevjerodonecki Azot vegyi gyár (Fotó: Telegram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz megszállók mára a kelet-ukrajnai Szjevjerodoneck szinte teljes területét elfoglalták, de az Azot vegyi gyárban még tartja magát mintegy nyolcszáz, főképpen civilekből álló csoport. Ezt a gyár tulajdonosa, Dmitro Firtas ügyvédje jelentette be.

A meg nem erősített információk szerint a nyolcszáz gyárban menedéket kereső civil között kétszáz a gyár dolgozója, akik igyekeznek biztonságba helyezni a bent lévő, erősen gyúlékony vegyszereket. A helyzet bizonyos értelemben hasonló a mariupoli Azovsztal acélműben kialakult szituációhoz.

Az orosz támadók korábban bejelentették, hogy teljesen „felszabadították” Szjevjerodonecket. Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán védők még tartják magukat, de az oroszok jelentős számbeli fölényben vannak. 

Firtas 57 éves oligarcha, Ukrajna egyik leggazdagabb embere. Közeli szövetségese a korábbi oroszbarát elnöknek, Viktor Janukovicsnak. Ennek ellenére elítélte az orosz támadást, és hozzájárult, hogy az általa tulajdonol tévék is bekapcsolódjanak a 24 órás ukrán háborús vésztudósításba. Az ukrán vezetés mégis szankciókkal sújtotta, mert azzal vádolják, hogy katonai felszerelések készítéséhez szükséges alapanyagot adott el az oroszoknak. (Ukrajnában tartott) vagyonát zárolták.