Több orosz városban törölték a Győzelem napi felvonulást

Több orosz városban törölték a Győzelem napi felvonulást

Orosz páncélozott harci járművek felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törölték a május 9-i, győzelem napi felvonulásokat Kurszkban és Belgorodban – az orosz hatóságok azt állítják, hogy „biztonsági okok” miatt kényszerültek erre a lépésre. Mások szerint ugyanakkor nem maradt elég működő tankjuk ehhez, minden mozgásképes orosz harckocsira szükség van az ukrán fronton, a maradékot pedig a Vörös térre viszik. Tavaly egyébként a moszkvai felvonuláson a repülős bemutatót törölték, akkor a „rossz időjárás” miatt.

A Győzelem napi katonai parádé eredetileg az 1945-ben a nácik felett aratott győzelemről szól, de jó ideje másra került a hangsúly: az erőfitogtatás és a hazafias érzület éves demonstrációja lett, fontos elemeként az orosz identitásnak. A tavalyi felvonulás önmagán is túlmutatott az Ukrajna ellen indított háború miatt: akkor már nem Európa felszabadítása volt a középpontban, hanem a „különleges katonai művelet”, amely Vlagyimir Putyin szerint egy független, erős, szuverén ország „helyes döntése” volt, és az „anyaország” megvédéséről szólt.

Voltak nagy lebőgések is a korábbi parádékon: 2015 májusában, a II. világháborús győzelem 70. évfordulóján mutatták be az orosz hadiipar szupertitkos fejlesztését, a T-14 Armata csodatankot, ám ezekből egy már a főpróbán úgy lerobbant, hogy elvontatni is alig tudták – a kínos esetről számtalan felvétel van a Youtube-on.