Több száz az azovsztali acélműben rekedt ukrán katonát menekíthettek ki

Több száz az azovsztali acélműben rekedt ukrán katonát menekíthettek ki

Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én (Fotó: MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro 'Orest' Kozatskyi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna megerősítette, hogy a több mint két hónapja a mariupoli Azovsztal acélműben rekedt katonáinak százait sikerült evakuálnia – írta a BBC.

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes azt mondta, 53 súlyosan sérült katonát vittek Novoazovszk városába, amely az oroszok által támogatott lázadók kezén van. További 211 katonát pedig a szintén lázadók által felügyelt Olenivkába vittek egy humanitárius folyosón keresztül.

Oroszország korábban már jelezte: megegyezésre jutottak az ukránokkal a sérült katonák evakuációjáról. Hétfőn este pedig már a Reuters arról számolt be, egy tucat olyan buszt láttak távozni az acélműtől, amelyek ukrán harcosokat szállítottak. Maliar szerint fogolycsere keretében igyekeznek majd az ukrán katonákat visszakapni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd hajnali videójában azt mondta, az ukrán katonaság, hírszerzés és tárgyalócsapatok vettek rész az evakuációs műveletben, de segített a Vöröskereszt és az ENSZ is. – Ukrajnának élve kellenek a hősei – mondta. Az elnök arra is figyelmeztetett: az ukrán katonákat feltehetően nem azonnal engedik majd szabadon, az ezzel kapcsolatos tárgyalások időbe telnek.