Több százan támogatták már az angliai magyarok szavazását

Több százan támogatták már az angliai magyarok szavazását

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvános ülésén 2019. május 29-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nekem 12 órát és több száz kilométert kell utaznom áprilisban azért, hogy szavazhassak. Pusztán azért, mert Dél-Walesben élek. Segítsetek szavazni!” – mondja a Diaspora Aid nevű angol alapítvány kampányvideójában Kata.

A fiatal nő egyike annak a több tízezer, Angliában élő magyarnak, akiket nehéz helyzetbe hozott a Fidesz szájíze szerint formált választási törvény. Míg a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, a külföldön élő, hazai lakcímmel is rendelkező magyar állampolgárok csak konzulátusokon, nagykövetségeken adhatják le voksukat (feltéve, ha nem akarnak hazautazni a választás idejére).

A hátrányos megkülönböztetés nem csak távolságban és elvesztegetett időben, de pénzben is mérhető. A Magyarországnál több mint két és félszer nagyobb területű Egyesült Királyságban jelenleg csak három helyszínen: a londoni nagykövetségen, és a manchesteri valamint az edinburghi konzulátusokon lehet voksolni.

 Az oda-visszaút lakhelyüktől függően tömegközlekedéssel akár 60-80 fontba (25-34 ezer forintba is) kerülhet a legközelebbi urnáig, és az autós út sem sokkal olcsóbb. Ez a kiadás magában visszariaszthat a választástól. Sok angliai magyar fizikai munkából, pennyt pennyre rakva próbál megélni: devizahitelt fizetnek, vagy éppen Magyarországon maradt családtagjaikat támogatják, kiadásaik mellett komoly érvágás lenne az áprilisi részvétel.

Az igazságtalan helyzeten próbál változtatni, de legalábbis enyhíteni a civil aktivistákból és négy állandó tagból álló Diaspora Aid. A civil szervezet nemzetközi gyűjtést szervezett, az adományokból pedig a választásokon résztvevők úti költségeit egyenlítik ki.

 „A kezdeményezés február 6-án indult, azóta közel háromszázan támogatták a gyűjtést, és több mint 8700 fontot utaltak. Ez már akkor is óriási eredmény lenne, ha ennyinél megáll a mutató, hiszen így is több száz honfitársunk szavazását tudjuk megkönnyíteni” – mondta a Magyar Hangnak Láng Balázs, az alapítvány Angliában élő igazgatója.

A korábban újságíróként dolgozó Láng hangsúlyozta, ők csupán egyenlő esélyeket szeretnének teremteni a választópolgárok számára. „Gondoljon csak bele: Bulgáriában – az EU nálunk is korruptabb országában – tavaly megismételt országgyűlési választást tartottak, és az Egyesült Királyságban összesen 135 helyszínen várták a bolgár választókat. Nekünk meg jut három. Azzal, hogy a kormány a lehető legszűkebbre szabja a lehetőségeinket, lényegében a választók alapjogait sérti meg” – mondta a Diaspora Aid vezetője.

Hozzátette: ők nem osztanak pénzt vagy krumplit, nem vásárolnak szavazatot – és még csak alkotmánysértő módon sem járnak el. Hiszen az Alaptörvény kimondja: „a választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni.”

Itt pedig nem buszoztatásról van szó, hanem az útiköltség későbbi rendezéséről: az igénylők már most regisztrálhatnak a támogatásra, voksolás után pedig a Diaspora Aid aktivistánál kell, hogy jelentkezzenek, az útiköltségeket igazoló dokumentumokkal: busz- vagy vonatjeggyel, üzemanyagszámlával. „Lesz, akinél anyagi helyzetétől függően akár a költségek egészét visszatérítjük, de legalábbis hozzájárulunk az összeghez. Sőt: aki egész napját rászánja az utazásra, vagy éppen gyerekkel érkezik, annak szükség esetén szállást is tudunk intézni a szavazás városában” – ígéri Láng Balázs.

Mint a Magyar Hang megtudta, a 8700 fontnyi (mintegy 3,7 millió forint) adomány nyolcvan százalékát magyarországi támogatók „hozták össze”, a maradékot pedig a világ minden részéről utalták el. A gyűjtés március 6-ig tart, és a civil szervezet 30 ezer font összegyűjtését tűzte ki célul – ennyiből több ezer angliai választó utazását lehetne támogatni. Az adományozó felület itt elérhető.