Többeket lelőttek egy cseh kórházban, a támadó végezhetett magával

Többeket lelőttek egy cseh kórházban, a támadó végezhetett magával

Fotó: Twitter/Policie ČR

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több embert lelőttek egy cseh kórházban, számolt be róla az Euronews. Legalább hatan meghaltak, ketten pedig súlyosan megsebesültek az ostravai intézményben. Korábban négy áldozatról volt szó, a szám a későbbiekben emelkedett hatra.

Az ország észak-keleti részén történt lövöldözésről az első jelentések fél kilenc előtt nem sokkal érkeztek.

A rendőrség a Twitteren azt közölte, kiürítették a kórházat, és továbbra is nagy erőkkal keresik az elkövetőt.

A hatóságok elsőre egy tanúról közöltek képet, állítva, hogy őt keresik, de ezt aztán törölték, tíz után pedig nyilvánosságra hozták a fotóját a tényleges gyanúsítottnak. Óvatosságra intve mindenkit, miután az érintett veszélyes, és továbbra is fegyvere lehet.

Tíz körül egy cseh kormányzati szóvivő azt mondta az Euronews-nak, hogy a kórházi vészhelyzet továbbra is fennáll, elővigyázatosságként pedig egy közeli egyetemet is lezártak.

Andrej Babis miniszterelnök a Twitteren nyilvánított részvétet, a történteket szörnyű tragédiának nevezve. Kora délután fog a helyszínre érkezni.

Öngyilkosságot követett el a lövöldöző – értesült aztán a cseh közszolgálati televízió 11 óra után. A rendőrség ezt elsőre nem erősítette meg. A televízió úgy tudja, hogy az elkövető holttestét a rendőrség az Ostrava melletti Hlucínben találta meg. Később megerősítették, hogy az elkövető fejbe lőtte magát, az autójában találtak rá.

Jirí Havrlant kórházigazgató azt mondta, hogy a lövöldözés negyed nyolc körül történt a kórház traumatológiai osztályán. A támadó a váróteremben lövöldözött. Négy ember a helyszínen meghalt, ketten pedig műtét közben haltak bele sebesüléseikbe. Az igazgató szerint a halálos áldozatok közül négy férfi és két nő. Mások is megsebesültek, többük súlyosan, de a közlések szerint már nincsenek életveszélyben.

A BBC a nap során azt írta, a merénylő a kórház betege lehetett, de indítékai egyelőre ismeretlenek. A tervezőmérnök kollégái szerint nemrég ment betegszabadságra, és azt mondta, súlyos az állapota.